LuckyTV maker heeft bewondering voor Willem-Alexander

23 Mei 2016 11:15 | sterren | Door Televizier

© Screenshot DWDD

Koning Willem-Alexander gaat dankzij Sander van de Pavert al jaren door het leven als 'Willy', maar de LuckyTV maker heeft juist diep respect voor het staatshoofd.

Sander spreekt zijn waardering voor de koning en diens werk uit in een interview met het AD

Moeizaam

Voor zijn Willy filmpjes in DWDD bekijkt Van de Pavert namelijk uren beeldmateriaal van de vele bezoeken die het koninklijk paar aflegt aan plekken die niet direct tot de verbeelding spreken. Hij ziet dat het Wim-Lex zwaar valt: "Het ziet er af en toe heel moeizaam uit. In tegenstelling tot Mark Rutte met zijn ideale lach en timing is Willem-Alexander geen acteur. Hij kan echter moeilijk zeggen: ik bezit dat talent niet, dus begeef ik me maar niet in dat domein. Hij is staatshoofd. Hij moet.”

Identificatie

Van de Pavert heeft in LuckyTV van Willy een heel eigen, plat Haags typetje gemaakt dat mijlenver van de realiteit afstaat. Toch kan hij zich oprecht identificeren met hoe het staatshoofd zich voelt tijdens plichtplegingen: "Weet je wanneer ik hem het sympathiekst vind? Als zijn armen er bij hangen en ik hem hoor denken: "Oh ja, dit hebben we al eens gehad". Ik voel geen medelijden, meer identificatie. Ik weet hoe het is om ergens te zijn en te denken: "Ik moet hier weg". Ik kan het me permitteren om ergens op te stappen. Dan wordt er hooguit gezegd: laat gaan die gekke kunstenaar… Willy heeft geen enkele marge."

Meer over