Interview

Maarten over Hier Zijn de van Rossems!: 'Zolang we niet dood zijn, gaan we door'

16 april 2022 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© Denise van Laar

In alweer het achtste seizoen van de succesvolle reeks Hier Zijn de Van Rossems! gaan Maarten, Vincent en Sis opnieuw stad en land af. Maarten: ‘Uiteindelijk vond zelfs Sis het leuk.’

Doen jullie dit nog steeds met plezier?

Mijn zuster mag graag zeggen ‘Wat een waardeloos programma’, maar diep in haar hart vindt ze het ontzettend leuk. En wij ook. Als je veel verwacht van een stad stelt het meestal teleur, als je geen verwachtingen hebt denk je achteraf vaak: goh, die stad viel best mee. Dit seizoen gaan we naar Amsterdam. Sis verzette zich daar jarenlang tegen, ze vindt het een arrogante stad. Maar de insteek was om de dingen te bezoeken waar niet iedereen komt, uiteindelijk vond zelfs zij het best leuk.”

Hoe bepalen jullie de bestemmingen?

“U moet zich dat voorstellen als een volkomen chaotisch proces. De een zegt: we zouden hier eens naartoe moeten. Dan komt een ander met ja maar, dit en dit dan? Het is veel geschuif en gezeur, maar wel in harmonie. Al heeft mijn zuster enkele veto’s uitgesproken, die mijn broer en ik dan proberen te omzeilen. De slag om Amsterdam hebben we gewonnen, maar Wageningen, waar we zijn opgegroeid, wordt een lastige.”

Hoe zien de opnamedagen eruit?

“We logeren in een hotel. Volgens een in samenspraak opgesteld scenario trekken we vervolgens per busje van object naar object. De eerste dag zijn we meestal tot zes uur bezig, dag twee tot een uur of vier. Daarna eten we wat, vervolgens spreken we in de bar af voor nog een drankje. De gemiddelde Nederlandse hotelbar sluit helaas om half 12, dan worden we meestal vakkundig weggekeken.”

Jullie gekibbel is vaak hilarisch.

“Uit onderzoek blijkt dat mensen dat geweldig vinden, ja. Mijn broer heeft een volwassen en neutrale rol, mijn zuster en ik zijn vaak nogal kinderachtig bezig. Ik was in het begin overigens stomverbaasd over de sterke primadonnaneigingen van mijn zuster. Ze koestert wonderlijke illusies. Staan we voor een fraai altaarstuk, zegt de regisseur: ‘Sis, je praatje hier wordt een minuut of vier.’ Vervolgens praat ze een half uur en is ze diep verontwaardigd als er 26 minuten uitgeknipt worden.”

Wat is bijzonder in seizoen 8?

“Ik ben een enorm liefhebber van de Verkade-albums, dus het Zaanse Verkademuseum vond ik erg leuk. Heerlen leek ons van tevoren een treurige plaats, maar overtrof onze verwachtingen. Vincent was gecharmeerd van de volkswijk daar. Lelystad viel trouwens ook mee.”

Zouden jullie niet vaker naar het buitenland willen?

“Toen dit project voor het eerst ter sprake kwam riep mijn zuster enthousiast: ‘Tokio, Buenos Aires, Sydney, geweldig!’ Dat het uiteindelijk om Nederlandse steden ging – naar het buitenland mag alleen als het in een dagtripje mogelijk is – was wel even een bittere teleurstelling. Tegenwoordig is reizen sowieso wat lastiger. We waren al nooit prominente sportlieden, en onze gezondheid is intussen verder afgetakeld. Maar zolang we niet dood zijn, gaan we door.”

Het nieuwe seizoen Hier Zijn de Van Rossems! is vanaf 17 april wekelijks om 20:40 uur te zien op NPO2.

Meer over