Maggie Smith heeft geen aflevering van Downton Abbey gezien

1 november 2015 16:56 | sterren | Door Televizier

© BBC

Miljoenen Downton Abbey fans lopen al zes seizoenen met haar en de serie weg, toch heeft actrice Maggie Smith nog nooit één aflevering gekeken.

Dame Maggie Smith (80) deed deze opmerkelijke onthulling in de Graham Norton Show.

Maggie Smith is geen kindervriend

Graham Norton merkte op dat Maggie eigenlijk pas echt bekend werd door haar rollen in de Harry Potterfilms en natuurlijk Downton Abbey, en dat ondanks decennia aan bekroond toneelwerk. De markante actrice verzuchtte dat ze dankzij Harry Potter begroet werd door "hordes hele kleine mensen" en dat ze niet altijd even goed reageert als mensen haar verwarren met haar personage Minerva Anderling. "Een jongen vroeg me eens of ik ooit echt een kat was. Voordat ik het door had, zei ik dat 'ie gewoon even normaal moest doen. Dat was misschien niet handig." 

Maggie en Violet Crawley

Een hele andere doelgroep leerde Maggie kennen als Violet, gravin van Grantham. Smith gaf toe zelf nog nooit een aflevering van het kostuumdrama te hebben gezien, ook al heeft ze de dvd's thuis liggen. Ze had nooit het idee bekend te zijn, tot Downton een hit werd en iedereen haar ineens kende: "Maar ja, da's de kracht van televisie. Ik weet wel hoe ik er mee om kan gaan." Vooral met de veelal vrijpostige Amerikaanse fans weet ze raad. "Ik zorg gewoon dat ik nergens kom waar ze me zien. Ik kom ze hooguit tegen in musea en kunsttentoonstellingen... En warenhuis Harrod's, maar daar kom ik dus nooit.'

Smith blij dat Downton stopt

In hetzelfde gesprek met Norton herhaalde Maggie Smith wat ze al eerder zei: ze is blij dat Downton Abbey is gestopt. Dit leverde geschokte reacties in de zaal op, maar de actrice was resoluut: "Oh reken maar, het kon echt niet meer. Op het eind moet mijn personage zowat 110 geweest zijn, het sloeg echt nergens op."

Zaterdag ging in Nederland het zesde en laatste seizoen van Downton Abbey van start op NPO 2. De eerste aflevering was goed voor een mooie 645.000 kijkers.

Meer over