Manuel Venderbos: Brokkenpiloot van de beeldbuis

7 maart 2016 14:57 | sterren | Door Televizier

© Screenshot RTL 4

Manuel Venderbos (39) waagt vanaf vanavond zijn leven voor de wetenschap in Galileo. Maar of dat nou wel zo verstandig is?

Aan zijn inzet en enthousiasme zal het niet liggen, Manuel is nergens te beroerd voor. Het is alleen zo jammer dat hij een geboren pechvogel lijkt.

Fearfighters

Over vogels gesproken... In 2008 mocht Manuel het programma FearFighters maken voor de EO waarin hij met een team experts mensen hielp hun grootste angsten te overwinnen. Voor een item over vogelangst werd hij in de kooi van een reusachtige zeearend gezet. Het idee was simpel: Manuel zou een presentatietekstje voorlezen, terwijl de vogel over z'n hoofd zou vliegen. Dat liep mis: de arend verloor boven Manuel z'n balans, raakte in paniek en landde met z'n vlijmscherpe klauwen op de geluidsman die er een bloedende nekwond aan overhield.

Wie Is De Mol?

In 2009 reisde Manuel, toen nog bekend als EO-gezicht met shows als Jong!, naar Japan voor de opnames van het tiende seizoen Wie Is De Mol? In eerste instantie leek er geen vuiltje aan de lucht, hij overleefde moeiteloos de eerste twee eliminatierondes. Maar na drie dagen werd hij ziek in Nagasaki. Zo ziek zelfs dat hij vroegtijdig af moest zwaaien.   

Pelgrimscode

In 2010 werd Manuel presentator van het gloednieuwe, ambitieuze EO-spelprogramma De Pelgrimscode. Hierin reisden BN'ers door het Midden-Oosten langs een door de Bijbel geinspireerde route in een poging de geheimen van de code naar de schat te vinden. Manuel bleek halverwege de reis in Turkije oververmoeid en moest wederom huiswaarts keren. Uiteindelijk kreeg de Pelgrimscode nog twee presentatiewisselingen: eindredacteur Kefah Allush verving Venderbos en presenteerde drie afleveringen om later afgewisseld te worden door Marion Lutke. De twee seizoenen die volgden werden gepresenteerd door Bert van Leeuwen.

Burn-out

Uiteindelijk bleek waarom Manuel's gezondheid hem steeds in de steek liet. De gedreven programmamaker had jarenlang teveel van z'n lichaam gevergd. Hij kreeg te kampen met een fikse burnout waar hij pas meer dan een jaar later weer bovenop kwam.

3Onderzoekt

Als verslaggever van 3Onderzoekt beging Venderbos in Zuid-Afrika letterlijk en figuurlijk zijn volgende misstap. Na een dag hard werken kon hij z'n hotel niet in, daarom besloot hij over het 2.70 hoge hek met spikes te klimmen. Dat ging mis, hij kwam verkeerd terecht en brak z'n linkerhiel. Eén opsteker: z'n rechterhiel bleek alleen maar zwaar gekneusd.

Galileo

Nadat de EO hem in 2014 van het scherm haalde, werkte Manuel een tijdje bij RTV West om daarna terug te keren op het nationale speelveld bij RTL 5. En hij zoekt wederom het gevaar op in Galileo met onderwerpen die er niet om liegen. Hij werkt een maand lang elke dag een kilo suiker naar binnen om te zien wat er gebeurt, ondergaat een operatie zonder verdoving en laat zichzelf vrijwillig knock-out slaan. Stuk voor stuk tegen doktersadvies in... En dat zijn pas de eerste tests.

Pas je wel op, Manuel?

Meer over