Interview

Marco Bakker genoot van opnames Beste Zangers: 'Verschil tussen jong en oud viel weg'

2 september 2023 10:00 | sterren | Door Ella Weisbrod

© AVROTROS

Het leven van Marco Bakker verliep niet rimpelloos. Maar altijd vocht hij zich met passie een weg terug. Hij is de nestor in Beste Zangers. ‘We ervoeren allemaal dat elk verschil wegviel.’

Als een onverwachte rode draad doet zich tijdens het gesprek het begrip ‘gunnen’ voor: de ander het succes gunnen. Je lief de ruimte gunnen. En zelfs een nieuwe cd werd hem door bewonderaars gegund. Die gulheid herkende hij in de mededeelnemers aan Beste Zangers: Douwe Bob, MellDuncan Laurence, Numidia, Nick Schilder en Meau. Voor hem werd het programma een cadeau.

Wat verwachtte je?

“Ik was vooral heel nieuwsgierig. Douwe Bob en Duncan Laurence kende ik, maar van de anderen had ik nooit iets gezien of gehoord. Dus ik was benieuwd wat ik zou aantreffen. Het begon al in het vliegtuig. Douwe Bob zat voor mij, keek om, gaf me een boks en een knipoog en we waren vriendjes. De sfeer bij de eerste kennismaking ’s avonds was ontspannen en je merkte dat iedereen zin had in het programma.

Ik kom natuurlijk uit een heel andere discipline, die van de opera en operette. Maar ik heb wel affiniteit met lichte muziek, want ik zong heel veel met het Metropole Orkest. Het was interessant om te kijken en luisteren naar wat zij zouden gaan doen met het repertoire dat ik op mijn lijst had staan.”

Hoe voelde dat, als nestor onder de jeugd?

“Ik had daar een beetje m’n twijfels over, want we schelen nogal wat in leeftijd. Maar we ervoeren allemaal dat elk verschil wegviel. We zaten op dezelfde lijn, wisten dat we een topprestatie wilden leveren en dat was voor iedereen even spannend. Het werd een zware week: we hebben soms tot diep in de nacht gefilmd.

Maar wat ik zag was hun kwaliteit en de liefde voor het vak. Iedereen was zo professioneel, niet anders dan hoe wij vroeger werkten. Ik zeg graag: je moet woekeren met je talent. Dat zag ik iedereen in deze groep doen. En ook het elkaar gunnen: dat je oprecht benieuwd bent hoe jouw liedje door een ander wordt vertolkt en blij bent met het succes.”  

Hoe voelt het om zo mooi te kunnen zingen?

“Het is in de eerste plaats een gave. En daarnaast krijg ik een diep gevoel van dankbaarheid en nederigheid, want ik weet hoe makkelijk het fout kan gaan. Ik heb gewoon geluk dat ik dit op deze leeftijd nog kan. Ik geef masterclasses en dan vertel ik mijn leerlingen: ‘Er komt een stofje vrij in je hoofd als je zingt. Dat heeft iets euforisch en maakt je ontzettend gelukkig.’ Zingen kan mij enorm ontroeren. Ook tijdens Beste Zangers raakte ik ontroerd. Ik mag die momenten nu nog niet noemen, maar ik was soms absoluut aangedaan door de integriteit van mijn collega’s.”

Er is een speciale aflevering getiteld ‘The power of music’. Daarin wordt aandacht besteed hoe muziek kan helpen bij mentale gezondheid. Waaraan ontleent muziek die kracht?

“Het is belangrijk in het leven om te proberen je te verplaatsen in de situatie en de problemen van anderen. Muziek kan hierbij helpen. Je ziet dat bijvoorbeeld bij dementerende mensen. Die leven als het ware op. Maar ook bij baby’s; ze stoppen met huilen. Het maakt niet uit wat je zingt, als het maar goed is, met liefde voor het vak.

Mijn vader was amateurzanger en voorzitter van een groot operakoor en hij zei altijd: ‘Zonder muziek en zang heeft het leven geen waarde’. Ik vind het inderdaad essentieel. Het is alsof muziek de ziel opzoekt, het werkt helend. Als ik optreed, is het voor mij belangrijk dat het publiek een onvergetelijke avond heeft gehad. Dat is mijn beloning.”

Je werkt altijd nauw samen met anderen. Toch heb je jezelf een ‘loner’ genoemd.

“Ik heb het alleen-zijn nodig. In de buurt van ons huis in Limburg staat een bankje onder een boom en daar wandel ik vaak naar toe. Nu staan de maïsvelden en de korenvelden vol, het is er prachtig. Daar is het goed nadenken. Jaren geleden zong ik vaak bij de Scottish Opera. Zo kwam ik in Schotland terecht. Sindsdien kom ik er bijna elk jaar om te wandelen. Dat land is vol van muziek. Ik geniet van de wind, van de pub na afloop. Een keer was ik aan het wandelen toen een roodborstje me voortdurend volgde, zelfs toen ik ging zwemmen in een bergmeertje. In Schotland voel ik me intens gelukkig. Misschien was ik in een vorig leven een Kelt!” 

Je hebt zo’n lange carrière achter de rug. Wat staat er nog op je wensenlijstje?

“Ik heb net een nieuwe cd gemaakt en de bedoeling is, dat we er volgend voorjaar mee op tournee gaan. Daar kijk ik enorm naar uit. Ook deze cd werd mij gegund: door sponsors die van mijn muziek houden.”

Beste Zangers is vanaf zaterdag 2 september wekelijks om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over