Margreet Blanken hoopt op een vervolg van Dokter Tinus

9 November 2015 16:35 | sterren | Door Televizier

© SBS 6

Als het aan Margreet Blanken ligt, gaat ze nog jaren door met haar rol als tante Marta in Dokter Tinus. De actrice noemt de serie en de personages heel bijzonder.

Bij het grote publiek werd Margreet vooral op televisie bekend als zuster Reini in het met een Gouden Televizier-Ring bekroonde Medisch Centrum West. Nu leert een hele nieuwe generatie de 74-jarige actrice kennen als Marta Elsenbosch, de tante van Martinus in Dokter Tinus.

"Boeiend personage"

In een interview met Televizier licht Margreet haar fascinatie met haar personage toe: "Marta is net als haar neef relatief contactarm, ook al is zij wel duidelijk iets sociaal bewuster dan Martinus. Toch komt ze heel koel en afstandelijk over, ze kiest haar woorden ook heel zorgvuldig en afgepast, ze zal nooit meer zeggen dan voor de situatie nodig is... Maar onderhuids ziet en observeert ze van alles, die tegenstelling is fijn om te spelen. In een toekomstige aflevering probeert Marta dan ook Tinus te overtuigen dat hij moet veranderen als hij zijn relatie met Lisa wil redden. Over het privéleven van Marta is nog weinig bekend, daar ben ik ook wel benieuwd naar. Is ze getrouwd geweest, heeft ze kinderen? Misschien krijgt ze nog een relatie met een man, of met een vrouw...tja, waarom niet?" 

Bijzondere serie

Margreet steekt haar liefde voor Dokter Tinus niet onder stoelen of banken: "Het is een hele bijzondere serie omdat 't zich niet laat vangen in één bepaalde genre. Aan de ene kant valt er veel te lachen met al die bizarre inwoners van Woerkem, waar op Lisa, Martinus en Marta na volgens mij verder amper iemand helemaal normaal is... Maar naast alle slapstick kan een aflevering ook ineens een hele emotionele en dramatische draai krijgen. Bijvoorbeeld als je ziet hoe Martinus en Lisa worstelen met hun gevoelens voor elkaar die nooit écht tot uiting lijken te komen."

Nieuw seizoen Dokter Tinus

Dokter Tinus is gebaseerd op de Britse dramaserie Doc Martin, waar momenteel slechts een kleine 50 afleveringen van gemaakt zijn. Na vier Nederlandse seizoenen raken de oorspronkelijke plots dus langzaam maar zeker op. In deze reeks zijn er daarom al enkele compleet nieuwe afleveringen geschreven. Wat dit op de lange termijn voor gevolgen heeft voor de Nederlandse serie weet Blanken niet: "Ik hoop uiteraard dat we van SBS nog jaren door mogen gaan. De kijkcijfers zijn goed, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker."

Meer over