Interview

Maria Fiselier vertelt over haar kerst 2022: 'We gaan het ouderwets gezellig maken'

25 december 2022 10:00 | sterren | Door Lydia van der Weide

© Ruud Baan

Dit jaar presenteert Maria Fiselier De Kerstmatinee vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. De gepassioneerde mezzosopraan vertelt over haar band met Kerstmis.

Als kind was Maria Fiselier al gek op Kerstmis. In het muzikale gezin waar ze opgroeide, ging op 25 december altijd de televisie aan voor het Kerstconcert vanuit Amsterdam. Dat ze dit bijzondere optreden nu zelf mag presenteren, vindt Fiselier een grote eer. De goedlachse operazangeres, sinds haar deelname aan Beste Zangers een bekend gezicht op televisie, heeft in 2022 al verschillende klassieke concerten gepresenteerd. “Klassieke muziek wordt vaak nog als elitair gezien. Zo jammer. Want echt: het is veel te mooi om verborgen te blijven. Zéker met Kerst!”

Wat betekent Kerst voor jou?

“Kerst staat voor mij voor gezelligheid en samenzijn. Bij ons thuis hing er met Kerstmis altijd een heel fijne sfeer. Ik had het erg gezellig met mijn ouders en mijn zussen, we zijn een warm gezin. Hoogtepunt was het zorgvuldig inrichten van onze kerststal, mijn vader had alle beeldjes zelf gekleid. Op Kerstavond gingen we naar de kerk. Als we dan laat thuiskwamen, staken we kaarsjes aan en aten pasteitjes met ragout. Het ultieme kerstgevoel. Tegenwoordig moet ik vaak werken met Kerst, en ik woon ook nog eens in Berlijn. Toch doe ik er alles aan om tenminste één dag bij mijn familie in Nederland te zijn. Kerstmis is voor mij ook een bezinnings- en rustmoment. Ik sta stil bij alles waarvoor ik dankbaar ben.”

Heb je veel om dankbaar voor te zijn?

“Nou en of! Ik voel mij een rijk en gezegend mens. Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen in het leven en voor wat ik zelf heb gecreëerd. Zeker dit jaar: na het hectische eerste jaar met mijn dochtertje, is het me gelukt om het moederschap en mijn carrière in balans te krijgen. En er zijn zo veel mooie dingen op mijn pad gekomen. Dat ik naast mijn zangcarrière programma’s met klassieke muziek mag presenteren, vind ik geweldig. Voor mij was het Prinsengrachtconcert in augustus, waar ik ook nog mocht zingen, het hoogtepunt van het jaar.”

Hoe ben je presentatrice geworden?

“Toen ik in 2018 meedeed aan Beste Zangers vonden mensen van AVROTROS dat ik leuk overkwam op televisie. Ze vroegen of presenteren niet iets voor mij was. Ik had er meteen wel oren naar, want het kwam precies op het juiste moment: mijn vaste contract in Berlijn, bij de Komische Opera, zou aflopen en ik stond zeker open voor een nieuwe uitdaging. Het is ontzettend leuk om mijn passie voor klassieke muziek op een frisse, originele manier uit te dragen.”

Ben je altijd al zo dol geweest op klassieke muziek?

“Jazeker, ik was bijvoorbeeld gek op de film Fantasia van Disney, waarin alleen maar klassieke muziek te horen is. Ik was van jongs af aan al gek op zingen, ik zong voordat ik kon praten. Niet zo verwonderlijk, want bij ons thuis draaide alles om muziek: mijn vader was operazanger, mijn moeder zat bij het Groot Omroepkoor. Dat ook ík het podium op wilde, stond vast, maar ik droomde van een carrière in lichte muziek of popmuziek. Klassieke muziek was iets van mijn ouders en daar verzette ik me een beetje tegen als puber. Totdat ik een proefles volgde bij het conservatorium en ik voor de lol moest zingen ‘op de klassieke manier’. Toen voelde ik: zo zit er véél meer geluid in mijn stem, iets wat ik nog helemaal niet ken. Er ging een wereld voor me open.”

Dus je was op slag om?

“Ja. En toen moest ik dus met hangende pootjes naar mijn ouders om te vertellen dat ik toch in hun voetsporen wilde treden. Mijn vader heeft me vervolgens klaargestoomd voor het toelatingsexamen van het conservatorium. Wat klassieke muziek zo mooi en rijk maakt, is dat er zo veel verschillende lagen in zitten. Het gaat heel diep biedt zo veel troost, rust en bezinning. Daarom past het zo goed bij het Kerstfeest. Wat klassieke muziek verder zo uniek maakt voor mij, zijn al die muzikanten in de orkestbak voor me. Als er zo’n orkest van wel zestig, zeventig mensen begint te spelen, ontstaat er pure magie.”

Daar in die orkestbak bleek ook je grote liefde te zitten, hè?

“Inderdaad! Deniz, met wie ik nu vijf jaar een relatie heb, zat bij hetzelfde operahuis in Berlijn als ik. Hij is violist. Ik herinner me nog goed, de avond dat hij voor het eerst bij me sliep. We stonden onze tanden te poetsen in de badkamer en hij keek me op zo’n indringende, warme manier aan, dat ik verdronk in zijn mooie, donkerbruine ogen. Op dat moment wist ik: jij gaat heel lang in mijn leven blijven. Het is fijn dat hij dezelfde passie voor klassieke muziek heeft. Bij mijn eerste vriend was dat niet zo. Dat was ook echt een goede relatie, maar toch is het mooi om samen in brand te staan voor dezelfde kunstvorm, zodat je elkaar kunt inspireren en optillen.”

En nu hebben Deniz en jij een dochter van twee.

“Ja, mijn bestaan is natuurlijk drukker geworden, maar ook veel rijker. Ik zou haar voor geen goud ter wereld willen missen. Het moederschap heeft me dieper gevormd en gegrond. Ook als zangeres: ik vind het nu makkelijker om te relativeren. Als ik iets moet doen wat ik spannend vind, denk ik aan thuis en dan kan ik me meteen beter ontspannen. Omdat ik besef dat er meer is dan mijn carrière. Vroeger zette ik daar best rigide mijn tanden in, en dat heeft me ook veel gebracht, maar nu vind ik mijn gezinsleven toch het allerbelangrijkste. En ik wil er alles aan doen om het licht dat mijn dochter bij zich draagt, haar vrolijkheid en onbevangenheid, altijd te laten stralen.”

Vind je het belangrijk om je dochter het belang van Kerstmis bij te brengen?

“Absoluut, ook omdat het voor Deniz iets minder belangrijk is. Hij is Turks en opgegroeid met andere feestdagen. Ik wil mijn dochter graag meenemen in mijn traditie. Ik heb dit jaar een kerstboom in huis gehaald en die samen met haar opgetuigd. Ze vindt alle lichtjes in huis heel leuk. Helaas moet Deniz werken met de feestdagen en kan hij niet mee naar Nederland, maar mijn dochter en ik zijn op Kerstavond bij mijn ouders, zussen en aanhang. We gaan het ouderwets gezellig maken, reken maar. En dan ben ik de volgende dag helemaal opgeladen om op een bruisende manier het Kerstconcert te presenteren!”

De Kerstmatinee is op 25 december om 15:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO2

Meer over