'Moet ik mee leren leven'

Mariska Bauer openhartig over blijvende schade na herseninfarct

25 maart 2024 19:19 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot SBS 6
Mariska Bauer (48) werd in 2022 getroffen door een herseninfarct. Op het eerste gezicht lijkt ze na haar revalidatie weer de oude, maar ze kampt toch met blijvende hersenschade.

In gesprek met LINDA. vertelt Mariska voor het eerst over de gevolgen die het infarct twee jaar na dato nog dagelijks heeft op haar bestaan. 

Schade

Bauer stelt dat ze niet mag klagen: "Ik ben er zelf ongelooflijk goed vanaf gekomen, maar ook ik heb er dingen aan overgehouden die je niet direct aan me kunt zien. Uiteindelijk heb ik een hersenbeschadiging, en daar moet ik mee leren leven."

Prikkels

Zo heeft Mariska soms nog steeds moeite om uit haar woorden te komen. Ook is ze gevoelig voor teveel prikkels: "Vandaag stond ik bijvoorbeeld bij de bakker. Het was heel warm en druk, en ik moest heel hard geeuwen. Het was meteen: ‘Vanavond vroeg naar bed zeker!’ Maar dat is het niet, de echte reden is dat dan alles me even te veel is."

Stom

Het kostte Mariska moeite om haar nieuwe situatie te accepteren: "Ik vind het soms stom om het woord ‘overprikkeld’ te gebruiken, omdat dat een woordje is geworden dat mensen die helemaal niks mankeert ook vaak gebruiken. Het was ook een woord dat vroeger helemaal niet in mijn woordenboek voorkwam, al heb ik vier kinderen en een megadruk huishouden."

Kookvideo's

Door haar infarct heeft ze bepaalde toekomstplannen vaarwel moeten zeggen. Zo was ze jarenlang van plan om een kledingwinkeltje te starten zodra haar vier zoons oud genoeg waren. Dat zit er naar eigen zeggen waarschijnlijk niet meer in. Toch zit ze niet stil: ze stort zich de laatste tijd met passie op het maken van kookvideo's op social media.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door ??????? ????? (@mariskabauer)

De Bauers

Daarnaast komt Mariska ongetwijfeld voorbij in De Bauershet vervolg op de met een Gouden Televizier-Ring bekroonde reallifesoap uit 2004. De nieuwe reeks is vanaf donderdag 4 april te zien om 20:30 uur op NPO 1.

Meer over