Zandkastelen of luchtkastelen?

Marlijn Weerdenburg: ‘Dit heb ik nog nooit gezien’

4 September 2019 09:00 | sterren | Door Richard Roosenboom

© RJR Fotografie/MAX

De deelnemers aan het nieuwe tv-programma Aan ’t zand geven het woord zandkasteel een heel nieuwe dimensie. Presentatrice Marlijn Weerdenburg verklapt aan Televizier: ‘Dit heb ik nog nooit gezien’

Wat is het voor een programma?

“Het is een wedstrijd tussen zes professionele zandkunstenaars, die vier afleveringen proberen om de mooiste zandsculpturen te maken. Ze krijgen eerst een kleine technische opdracht, daarna een grote, waar ze twaalf of zestien uur voor hebben. Wat die precies worden, laat ik in het midden. Een kasteel, een draak, een bloemstuk of mensengezichten? Ik zeg niets, maar ze kunnen in ieder geval alles.”

Wat voor mensen doen mee?

“De deelnemers zijn allemaal stoere, talentvolle mensen die echt iets vets kunnen maken; kunstenaars met een creatieve geest, ruimtelijk inzicht en eindeloos geduld. Verder geloven ze allemaal in de vergankelijkheid van kunst. Ze maken een supermooi kunstwerk dat uiteindelijk toch instort of ten prooi valt aan de elementen. Dat vinden ze niet zonde: ze maken iets nu en het mag er heel even zijn. Dat is volgens hen juist het mooie eraan.”

Waarom sprak dit programma je aan?

“We worden doodgegooid met talentenjachten voor mensen die kunnen zingen, maar dit heb ik nog nooit gezien. Het is zo’n uitgesproken kunstvorm, op het strand buiten, met de elementen, wind en regen… Echt Hollands ook.”

Heb je het zelf geprobeerd?

“De kunstenaars dachten dat ik ook besmet zou worden met het zandsculptuurvirus, maar dat is niet gebeurd. Ik vind het een mooie niche, maar ik ga niet zelf met m’n knietjes in het zand zitten. Ik zou het een beetje respectloos vinden als ik zou zeggen dat ik dat ook wel even zou doen. Dit kun je namelijk niet ineens, er zitten jaren en jaren van oefenen in. Ik heb er ook geen talent voor: ik ben op een andere manier creatief.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Setbezoek van de liefste!

Een bericht gedeeld door Marlijn Weerdenburg (@marlijnweerdenburg) op

Je werd bekend als actrice, maar hebt nu alweer heel wat presentatieklussen op je naam. Wat vind je hier zo leuk aan?

“Ik kom in werelden waar niemand anders mag komen en mag echt contact maken met iemand – ik vind praten met mensen zo leuk! Verder vind ik het heerlijk om ervoor te zorgen dat iemand zo mooi of leuk mogelijk in beeld komt, met een zo echt mogelijk verhaal.”

Houd je nog wel tijd over voor acteerwerk?

“Vroeger wilde ik altijd alles tegelijk, maar in de loop der jaren heb ik geleerd om juist minder te doen. Op dit moment focus ik me op presenteren en op mijn gezin. En op mijn muziek. Dit najaar komt mijn album uit en eind september begint mijn theatertour, een Nederlandstalige onewomanshow. Daarmee komt een droom uit, want dat heb ik nooit gedurfd. Tot ik een kleintje kreeg en dacht: ‘Volgens mij is dit het moment.’ Ik ben niet meer zo bang. Ik heb een dramatische bevalling met zeventien uur weeën achter de rug, dat publiek kan ik ook wel hebben.”

Aan ’t zand zie je vanaf woensdag 4 september wekelijks om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1

Meer over