Interview

Marlijn Weerdenburg presenteert Musical Awards - The Kick Off: 'Echt een vuurdoop'

28 augustus 2022 10:00 | sterren | Door Lydia van der Weide

© Ruud Baan

Presentatrice, actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg kan niet wachten op het nieuwe musicalseizoen. Ook kijkt ze ernaar uit om Musical Awards, The Kick-off te presenteren. ‘Het is echt een vuurdoop.’

Marlijn Weerdenburg is sinds kort het nieuwe gezicht van AVROTROS. Ontzettend leuk, vindt de presentatrice, actrice en zangeres. “Er is veel groot entertainment bij deze omroep, altijd gelaagd en kwalitatief van hoog niveau. Ik zie het als een enorme kans.” Weerdenburg is trots dat ze het populaire DNA Onbekend voor haar rekening mag nemen. Eerst staat ze voor een andere uitdaging: de presentatie van Musical Awards, The Kick-off, de feestelijke afsluiting van de Uitmarkt op zondag 28 augustus.

Waarom is juist dit programma voor jou zo mooi om te doen?

“Omdat het een waanzinnige grote en leuke liveshow is voor een vol Museumplein. En natuurlijk omdat het over musicals gaat; een hele grote liefde van mij.”

Hoe is die liefde ontstaan?

“Ik was een jaar of tien toen ik voor het eerst naar een musical ging, The phantom of the opera. Ik raakte op slag betoverd. Ik heb de muziek gekocht en helemaal grijsgedraaid: al verstond ik maar de helft, ik kon alles fonetisch meezingen. Ik was toen al een tijd met zang en dans bezig, en sinds deze voorstelling wist ik waarom: ik wilde ook in een musical spelen.” 

En ruim tien jaar later stond je op de bühne in de musical ‘Hair’.

“Ja, tijdens mijn stage aan de Amsterdamse Toneelschool. Later heb ik Charlotte gespeeld in Soldaat van Oranje. Ondanks dat ik er heel erg van genoot, ben ik daarna toch wat afgedwaald. Omdat er nog zoveel andere dingen waren die ook leuk vond om te doen: acteren, presenteren en mijn eigen muziek schrijven bijvoorbeeld. Maar toen ik vorig seizoen meespeelde in de musical Diana & zonen, was ik meteen weer verliefd.”

Waarom moet iedereen minstens één keer in zijn leven naar een musical gaan?

“Voor mij is een musical dé perfecte combinatie van allerlei verschillende kunstvormen. Acteren, zang, dans, muziek, dialoog, choreografie: alles komt samen. Als toeschouwer word je helemaal meegenomen, je rolt van de ene verrassing in de andere. En door de muziek gaat het verhaal linea recta naar je onderbuik. Een mooie musical geeft al je zintuigen de lekkerste prikkels die er maar bestaan.”

Wat kunnen we verwachten van het nieuwe musicalseizoen, dat bij ‘Musical Awards, the kick-off’ wordt gepresenteerd?

“Het aanbod is komend jaar niet heel groot, dat is nog een gevolg van corona. Musicals zijn grote, kostbare producties waar heel veel mensen aan meewerken. Producenten zijn nog een beetje voorzichtig. Maar de producties die er zijn, zijn werkelijk prachtig en met heel veel liefde gemaakt. In Musical Awards, the kick-off zullen live voorproefjes te zien zijn van een nieuwe musical met Simone Kleinsma (de titel is nog geheim, red.); zij is natuurlijk altíjd geweldig. En van Blind date, waar twee collega’s van mij, Brigitte Heitzer en Freek Bartels, in spelen. Verder zal de cast van Les misérables 2023 zich voor het eerst aan het publiek presenteren.”

Deze liveshow wordt voor jou echt een vuurdoop, hè?

“Ja, het is de eerste keer dat ik live voor zo’n grote menigte sta. Gelukkig met Frits Sissing aan mijn zijde. Ik kan veel van hem leren: hij is echt voor dit werk geboren vind ik. Ik heb al wel ervaring met live presenteren hoor; dat deed ik bij MolTalk, de live-nabeschouwing van Wie is de Mol?. Ik vind livetelevisie super om te doen, juist omdat het per se goed moet gaan. Daar gaat mijn adrenaline van stromen.”

Ben je er zenuwachtig voor?

“Nee, dat niet. Daar doe ik niet meer aan sinds mijn moeder vorig jaar vrij plotseling is overleden. Door haar dood heb ik geleerd dat je altijd moet genieten van wat je doet: het kan immers zomaar voorbij zijn. Het is echt zonde je tijd te steken in piekeren of je druk maken.”

En je hebt een verrassing voor het publiek, toch?

“Ja. Ik ga zelf ook zingen. Daar mag ik niet al te veel over verklappen, maar ik weet zeker dat het heel leuk gaat worden.”

Musical Awards, the kick-off is zondag 28 augustus 2022 om 21:45 uur te zien op NPO1.

Meer over