Ze vertelt erover

Marlou van Rhijn doet mee aan De Slimste Mens: 'Ik vond het doodeng'

26 december 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Andrew Kambel

Het winterseizoen van De Slimste Mens schiet uit de startblokken. Olympisch atleet Marlou van Rhijn neemt het in de eerste aflevering op tegen journalist Ron Fresen en actrice Anniek Pheifer.

Heb je lang getwijfeld om mee te doen?

“Eigenlijk wel, want ik vond het doodeng. Ik was al vaker voor De Slimste Mens gevraagd toen ik nog actief hardliep, destijds kon ik mijn strakke trainingsschema nog opvoeren als excuus om te bedanken. Maar ik weet: als je écht bang bent voor iets twijfel je niet. Als je me bijvoorbeeld vraagt uit een vliegtuig te springen, zeg ik meteen nee. Maar ik hou van spelletjes, dus ik heb het toch gedaan. Toen ik er eenmaal zat, werd ik tot mijn eigen verbazing ineens bloedfanatiek. Ik wilde per se winnen.”

Waarom leek het je vooraf eng?

“Toch de angst om niets te weten en enorm af te gaan. In mijn jaren als topsporter kreeg ik echt niks mee van de wereld. Mijn leven draaide om trainen, eten, slapen en weer trainen. Voor dit spel moet je echt wel wat weten, dus ik heb de voorbereidingen serieus aangepakt. Veel geoefend in de app, speciaal een krantenabonnement genomen, zoveel mogelijk talkshows gevolgd… En ik moest van mezelf de hele dag van alles wat voorbijkwam drie dingen opnoemen. Van liedjes op de radio tot planten op een vensterbank. Dat ging best ver, maar ook dat is die sportersmentaliteit.”

Wat was je grootste uitdaging?

“Toch de focus. Ik ben een sprinter, lang scherp blijven in de wedstrijd is voor mij een dingetje, haha. Wat ik vooraf niet zo doorhad, is dat je ook meespeelt als de anderen aan de beurt zijn. Je moet dus voortdurend opletten. De puzzelronde en het collectief geheugen vond ik het spannendst: je moet mazzel hebben dat je het verband ziet of het fragment herkent. Meedoen was al met al een leuke, spannende ervaring.”

De Slimste Mens is vanaf maandag 26 november van maandag t/m donderdag om 20:23 uur te zien op NPO1.

Meer over