Mart Smeets: DWDD-eerbetoon eervol, grappig en nodig

8 Juni 2016 15:58 | sterren | Door Televizier

© anp/kippa/nos

Mart Smeets geeft dankzij DWDD een avondje geschiedenisles op NPO 1. En dat is volgens de scheidende sportpresentator hard nodig ook.

In eerste instantie wilde Mart Smeets niets weten van een eerbetoon aan zijn adres. Maar de man die afscheid neemt tijdens de Olympische Spelen in Rio is van mening veranderd, zo vertelt hij in het AD. „Bepaalde mensen in mijn leven die belangrijk voor me zijn, hebben me gezegd: 'accepteer het nou. Je verdient het, klaar.' Die woorden zijn zich gaan nestelen in mijn ziel, bij nader inzien vindt het wel eervol en grappig.”

Dumoulin

In de uitzending DWDD presenteert: een saluut - Mart Smeets huppen we volgens Smeets van evenement naar evenement te beginnen bij de aanlag tijdens de Olympische Splen in 1972 in M√ľnchen. En natuurlijk komt er veel wielrennen aan bod. „Ik ben op bezoek geweest bij Tom Dumoulin. Ik vertelde hem dat Hennie Kuiper veel problemen had met het grote publiek toen hij een olympische medaille won. Dumoulin wist dat niet! Dat een vooraanstaande, intelligente renner als Dumoulin dat niet weet van Kuiper verbaasde me. Maar ik dacht ook meteen: het is goed dat ik deze geschiedenisles op televisie ga geven.

Leuke dingen doen

Smeets zegt in het interview dat hij heeft vernomen dat veel kijkers hem gaan missen. „Maar ik heb mijn beslissing genomen. Er moet een keer een einde aan komen. Ik ga niet omkijken, ik ga niet vergelijken, ik ga de sociale media niet volgen. Ik ga andere dingen doen. Leuke dingen.”

DWDD presenteert: een saluut - Mart Smeets woensdag 8 juni 2016 om 21.25 uur op NPO 1

Meer over