Martijn Krabbé verontschuldigt zich voor eten walvisvlees

Martijn Krabbé at in de eerste aflevering van Op De Proef Gesteld een hapje vers geslacht walvisvlees. Dat werd niet bepaald gewaardeerd door dierenliefhebbers.

Via Twitter heeft de presentator bijna twee weken na de uitzending gereageerd op het gehekelde fragment.

"Fout gemaakt"

Martijn laat er geen onduidelijkheid over bestaan: die hap walvis op de Faeröer eilanden was een fout. "We hebben gepoogd in beeld te brengen hoe men daar leeft. Dat deden we zonder de abjecte slachting van de vissen in beeld te brengen. En zonder duidelijk aan te geven dat zoiets wat ons betreft niet kan. We hebben kritische vragen gesteld maar dat was onvoldoende; en geen duidelijk standpunt ingenomen."

"Mijn hemel"

Dat laatste is een kleine understatement. In de aflevering is te zien hoe Krabbé het stukje vlees in zijn mond steekt, proeft en zichtbaar onder de indruk van de smaak "oh mijn hemel" uitbrengt. Martijn begrijpt achteraf dat dit de beeldvorming niet geholpen heeft: "We hebben zelfs verwarring gezaaid door een hapje van die vis te eten. Dat was niet goed. Door de heftige - vaak terechte - reacties op de uitzending is mij duidelijk geworden dat je over een onderwerp als dit glashelder moet zijn. Dat heb ik nagelaten en dat zal mij niet nog een keer gebeuren."

Excuses

In zijn Twitterverklaring biedt Martijn nogmaals zijn excuses aan. Hij benadrukt verder dat hij de "gruwelijke praktijken op de Faeröer eilanden" ook afkeurt en noemt het walvis incident een "stevige les in communicatie".

Meer over:

Reageren