Interview

Martin Koolhoven vertelt over nieuw seizoen De Kijk van Koolhoven

11 november 2022 10:00 | sterren | Door Jorrit van Broekhoven

© VPRO

Martin Koolhoven is regisseur, scenarist en pleitbezorger voor de cinema. Vanaf deze week deelt hij in De Kijk van Koolhoven weer zijn passie voor film. Wat gaat hij dit seizoen laten zien?

Elke aflevering van ‘De kijk van Koolhoven’ heeft een thema. Wat heb je voor de komende weken in petto?

“We hebben een aflevering over de coming of age-film, we hebben transformatie als thema, dystopische films, vampiers, waanzin en sport. De afleveringen zijn allemaal heel verschillend, en het is weer anders dan in de eerdere seizoenen. Toen zat ik meer op verschillende filmgenres, nu meer op thema’s. In het eerste seizoen werd na elke aflevering ook een speelfilm uitgezonden, dat is nu niet meer het geval. Dat was wat beperkend, en nu kunnen we het programma ook vroeger op de avond uitzenden.”

De passie voor film spreekt enorm uit je werk en je tv-optredens. Wat heeft die liefde aangewakkerd?

“Er zijn zeker momenten die voor mij heel belangrijk en bepalend waren. De eerste keer dat ik naar de bioscoop ging, de eerste keer dat ik bepaalde films heb gezien. Once Upon a Time in the West bijvoorbeeld. Ik was elf toen ik die voor het eerst zag en dat maakte een erg diepe indruk. Maar ook de films van Spielberg die ik zag in mijn tienerjaren. Dat is een heel vormende tijd geweest.”

Je laatste film ‘Brimstone’ stamt uit 2016. Waar ben je sindsdien mee bezig?

“Natuurlijk ben ik druk geweest met De Kijk van Koolhoven, maar ik heb ook twee seizoenen in het theater gestaan met Klassiekers met Koolhoven. Verder praat ik nog steeds om de zoveel tijd in filmtheaters over een thema en dan laat ik aansluitend een film zien. En ik werk aan mijn nieuwe scenario, een historische noir-thriller. Daar was ik zelfs al vóór Brimstone mee bezig, dus dat is een lange weg.”

De Kijk van Koolhoven is vanaf vrijdag 11 november weer wekelijks om 20.25 uur op NPO 3.

Meer over