Martine Bijl over Heel Holland Bakt

5 Juni 2013 12:26 | sterren | Door Televizier

Omroep Max serveert Heel Holland Bakt, een nieuwe afvalrace tussen tien amateur­bakkers. Martine Bijl presenteert de programmaserie; patissier Robèrt van Beckhoven en culinair schrijfster Janny van der Heijden beoordelen de lekkernijen.

Martine Bijl is van vele markten thuis, maar kruipt niet voor haar lol achter het fornuis. „Ik ben geen keukenprinses, ik heb heel weinig bak- en kookdrift”, bevestigt de veelzijdige artieste, onder meer bekend van Het Zonnetje in Huis en Wie van de Drie? en winnares van een ­Gouden Televizier-Ring. „Het is ontzettend veel werk. Je staat uren in de keuken voor iets wat je in vijf minuten opeet. En dan word je ook nog dik. Dat is allemaal niks voor mij. Maar wie weet steken de kandidaten me nog aan.”

Lekker bakken

In Heel Holland Bakt nemen tien thuisbakkers het tegen elkaar op. Ze moeten allerlei delicatessen bereiden. ‘Van verjaardagstaart tot beignets’, meldt Omroep Max. Het is voor het eerst in haar carrière dat Martine een kookprogramma presenteert.

„Ze hebben me niet gevraagd omdat ik er verstand van heb, maar omdat ze vinden dat ik de juiste toon heb om de lichtheid van het programma te benadrukken”, zegt ze. „Voor de deelnemers is het een serieuze zaak, maar het programma moet wel leuk blijven. Het is geen oorlog, ik maak ook graag een grapje. Ik loop een beetje tussen de mensen door en ben een soort schakel tussen de jury en de bakkers.”

Streng maar rechtvaardig

Heel Holland Bakt is gebaseerd op de succesvolle BBC-serie The Great British Bake Off. Martine: „Ik kreeg van de redactie een schijfje met acht afleveringen en dacht: als ik er één heb gezien, weet ik het wel. Maar ik kreeg er geen genoeg van, ik heb ze allemaal bekeken."

„Je hoeft niet te kunnen bakken of van koken te houden om het leuk te vinden. Net als de kandidaten van de Britse versie zijn de deelnemers van Heel Holland Bakt kundige mensen die als bezetenen hun hobby, hun passie, uitoefenen. Of je nou aan auto’s sleutelt of in de keuken bezig bent, maakt niet zo veel uit. Bezetenheid is altijd leuk om te zien. En het is behoorlijk spannend, ze zetten alles op alles om de pittige opdrachten uit te voeren en de finale te halen.”

De bakjury

Patissier Robèrt van Beckhoven en culinair schrijfster Janny van der Heijden vormen de jury. „Ze zijn streng maar rechtvaardig”, kondigt ‘la Bijl’ aan. „Dat moet ook, vind ik, anders krijg je een slap programma. Het zijn acht afleveringen en elke keer valt er één kandidaat af. Aan het eind blijven er drie over voor de ­finale en daar komt één winnaar uit.” Alleen de jury­leden beslissen, er komen geen sms’ende kijkers aan te pas.

„God zij geprezen”, verzucht Martine uit de grond van haar hart. „Daar houd ik helemaal niet van. Programma’s als X Factor zijn van een andere orde. Deze serie is zonder enige agressie en met respect voor de mensen. Als er iemand moet huilen, is het niet onze schuld, maar is het uit wanhoop, omdat hun baksel is mislukt. Het is een uiterst vriendelijk programma. Dat hoort bij Max en de BBC. Geen agressie, geen afzeik­televisie. Anders had ik het niet gedaan.”

Allerlei lekkernijen

Wat Martine bij de opnamen opviel, was dat de kandidaten iedereen willen laten proeven van hun baksels en brouwsels. „Ze delen graag uit. Dat is, denk ik, het leuke van zelf in de keuken staan. Zij willen anderen laten genieten van hun kookkunsten. Dat die roepen: ‘Goh, wat is dit lekker!’” Kon ze zelf de verleiding weerstaan? „Nee. Ik was het niet van plan, maar ik ga me ernstig te buiten, zij het buiten beeld. Tussen de opnamen door eet ik bijna niet.

Het kost twee dagen om een aflevering te maken en je kunt niet twee dagen ongestraft chocoladetaart en lekkere ­toetjes eten.” Haar teksten schrijft de door de wol geverfde presentatrice zelf. „Maar ik overleg wel met de hoofd­redacteur. Er is natuurlijk ook ruimte voor improvisatie. Dat moet wel, het gaat soms vol­komen mis. Dat is geen punt, ik heb genoeg ervaring, mag ik toch hopen.”

Groente in een potje

Gonst de titelverbastering ‘Heel Holland hakt’ al rond, nu Martine Bijl, als gezicht van de reclamespotjes van HAK, de bakwedstrijd aan elkaar gaat praten? „Bij mijn weten niet, ik hoor hem voor het eerst”, zegt ze verrast. „Het is een woordspeling waarmee ze bij HAK wel blij zullen zijn. Heel Holland Bakt staat ver af van groente in een potje, maar je mag het rustig schrijven. Het is niks om me voor te schamen, ik doe
die spotjes al 28 jaar met veel plezier.”

Meer over