Interview

Martine van Os over nieuw seizoen We Zijn Er Bijna!: 'Je moet voortdurend scherp zijn'

16 augustus 2022 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© MAX

Martine van Os ging voor de elfde keer mee op reis voor We Zijn Er Bijna!. Het mateloos populaire campingprogramma, dit keer vanuit Spanje, brengt kijkers op slag in vakantiesfeer. ‘Onderlinge verschillen vallen weg.’

Wat gaan we zien?

“Vanaf San Vicente de la Barquera aan de Cantabrische kust trokken we naar de zuidkust dwars door het binnenland, in totaal ongeveer 2900 kilometer. De mooiste plekken? Tja, het waren er zoveel. El Rocio vond ik geweldig. De dorpelingen springen op een paard zoals wij op de fiets en jongeren dansen er flamenco op straat, gewoon met een biertje erbij. Córdoba vond ik ook bijzonder, daar zou ik graag naar terug willen. We werden begeleid door een voortvarend reisleidersechtpaar, dat er lekker de wind onder had. Niet alles verliep vlekkeloos hoor, er was een enorme hittegolf en één stel kreeg meteen autopech.”

Hoe was de groep?

“Er waren dit keer alleen koppels mee. Iedereen genoot er enorm van om dit weer te kunnen doen na corona, zoveel mensen hebben zich opgesloten gevoeld. Dat gevoel van ‘wat heerlijk dat het weer kan’ overheerste. Verder vind ik de diversiteit altijd mooi, het loopt van havenarbeider tot chirurg, onderlinge verschillen vallen weg, de deelnemers delen lief en leed met elkaar.”

Wat maakt het programma zo succesvol?

“Ik denk de herkenbaarheid voor kijkers die het campingleven kennen, maar ook de gesprekken met elkaar, het plezier samen. De kijker reist mee en ziet allerlei moois door de ogen van deelnemers. Mensen noemen het slow-tv, maar het grappige is: als je goed kijkt, zie je dat geen scène langer dan een minuut duurt. We komen met 160 uur materiaal thuis, dat wordt teruggebracht tot zes, het is oneindig veel werk. We maken dit met een team van vijf mensen, de regisseur en de twee cameramannen hebben aan de montage echt een helse klus.”

Wat houdt het voor jou leuk?

“De waardering. Het is superleuk om te doen, maar ook buffelen, er bestaat geen uitknop, je moet voortdurend scherp zijn. Ik heb trouwens veel bewondering voor de deelnemers die echt aan alles meedoen. Een wandeling over de Caminito del Rey bijvoorbeeld, een pad van 10 kilometer met stijgen en dalen, in de bloedhitte, ik stond versteld dat ze dat allemaal gewoon doen.”

Wat zit altijd in jouw koffer?

“Zonnebrand met factor 50 gaat ’s ochtends meteen op. Ik heb ook altijd een klein boekje mee om bijzondere plekken te noteren. Ik word verder steeds behendiger in het economisch inpakken van kleding. Ik heb twee grote tassen bij me voor vijf weken. Dan zegt iemand op de camping: ‘Jeetje, heb je alweer wat anders aan, hoeveel koffers heb je wel niet bij je?’ Nou, dat valt dus mee.”

Ga je zelf nog weg?

“Ik heb altijd een paar weken nodig om weer te landen en de rust te vinden. Gewoon een beetje in huis rommelen, een kast opruimen, in de tuin wroeten. Vijf weken lang leefde ik uit mijn koffer in een hotel. Als ik nu zelf wegga, zou ik liever op één plek in een vakantiehuis verblijven. De tijd hebben, een nieuw ritme vinden, een lekker boek uitlezen en elke ochtend rustig naar de bakker stiefelen, na al die hectiek lijkt me dat zalig.”

Het nieuwe seizoen We Zijn Er Bijna! is vanaf dinsdag 16 augustus wekelijks om 21:20 uur te zien op NPO1.

Meer over