Interview

Martine van Os over nieuw seizoen We Zijn Er Bijna!: 'Een kleurrijk gezelschap'

15 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Jeroen Mascini

© MAX

De herhalingen van We Zijn Er Bijna! waren deze zomer een kijkcijferhit. Dat belooft veel voor het nieuwe seizoen. Daarin volgt Martine van Os 39 zestigplussers tijdens hun kampeervakantie op Corsica en Sardinië.

Waarom zitten de ‘We zijn er bijna!’-fans op het puntje van hun stoel voor het twaalfde seizoen?

“Omdat het programma vol zit met mooie mensen, verhalen en landschappen. En omdat het elk jaar weer net even anders is. Ik denk ook dat het zo aanslaat omdat je doodgewone mensen in hun dagelijkse doen en laten ziet. Het is voor iedereen herkenbaar. Je herkent je opa en oma, je ouders of jezelf.”

De allereerste keer gingen jullie ook naar Corsica en Sardinië. Hoe was de terugkeer?

“Het blijven fascinerende eilanden, en er was nog genoeg nieuws te zien en te doen. Het is natuurlijk ook Frankrijk en Italië, een wereld van verschil. Corsica is ruiger en dat zie je terug in de mensen. Sardinië is wat vlakker en vriendelijker. En er horen bootovertochten bij; met al die campers en caravans is dat passen en meten. Op de boot ging niets mis, maar het vinden van de haven van Livorno bleek voor één echtpaar een hele toer.”

Wat is er anders dan in dat eerste seizoen?

“Meer campers, minder caravans. Maar de grootste verandering zit hem in de generaties. Kort door de bocht is die van nu moderner. Dertien jaar geleden zorgde het voor hilariteit als we de mannen pasta lieten koken, daar moet je nu niet meer mee aankomen. De emancipatie is opgerukt.”

Kun je een aantal bijzondere reizigers van dit seizoen uitlichten?

“Brenda en Renée zijn buurvrouwen die samen meegingen. In het Volkswagenbusje van Brenda, waarin Renée niet sliep: ze zette elke keer haar tentje op. Het zijn twee totaal verschillende vrouwen, een fascinerende combinatie. En Victor is bijzonder: hij liep vijf weken lang in maatpak, compleet met stropdas, op de camping. Het was sowieso een kleurrijk gezelschap.”

Waar kunnen mensen terecht die volgend jaar mee willen?

“We krijgen die vraag ook vaak bij Omroep MAX, maar zo werkt het niet. Wij als programmamakers bedenken de route niet zelf: we zoeken een bestaande reis uit en wie die boekt, krijgt te horen dat een tv-ploeg je wil volgen. Sommige mensen haken dan af, anderen geven aan dat ze niet geïnterviewd willen worden. Maar als we hun vertrouwen hebben gewonnen, draaien de meesten bij. Soms zijn mensen zelfs beledigd als ik ze geen vragen stel.”

Vormen vertrouwen en respect ook de basis van het succes?

“Absoluut. Door die vijf weken met elkaar wordt de sfeer heel vertrouwelijk. De mensen vertellen daardoor veel. Maar als ze achteraf wakker liggen van sommige uitspraken en ze willen niet dat dat uitgezonden wordt, doen we dat ook niet. Ik waarschuw ze soms ook zelf als ze misschien iets te openhartig zijn geweest. We kunnen het programma niet maken zonder zorgvuldig met de deelnemers om te springen.”

Het nieuwe seizoen We Zijn er Bijna! is vanaf 15 augustus iedere dinsdag om 21:20 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Meer over