"Matthijs van Nieuwkerk is geen uniek talent"

Zwagerman deed haar uitspraken zondag op nieuwszender NPO Radio 1. 

Balkenende

Ze reageerde op nieuws dat de NPO het salaris van Matthijs komend jaar verhoogt van 570.000 naar 580.000 euro. Dat is ver boven de jaren geleden ingestelde Balkenende norm die voorschrijft dat tv-presentatoren niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Dat betekent dat het loon niet hoger mag zijn dan 228.599 euro.

Unieke talenten

De NPO heeft echter bedongen om acht uitzonderingen te mogen maken om haar concurrentiepositie met commerciële zenders te kunnen behouden. Deze zogenoemde unieke talenten mogen meer verdienen omdat ze kwaliteiten in huis hebben die moeilijk te vervangen zijn. Onder anderen Antoinette Hertsenberg en Giel Beelen staan op die lijst, maar de absolute nummer één is DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk

"Iedereen kan dit"

Maar volgens Zwagerman worden die vermeende talenten van Matthijs nogal overschat: "Er wordt altijd gezegd over Matthijs: "Óh, zo’n uniek talent, niemand in Nederland kan wat Matthijs kan!". Marianne denkt daar anders over: "Iedereen die hier bij Radio 1 werkt en gewoon twee uur live zijn programma doet met veel gasten, veel onderwerpen en actualiteiten is net zo’n groot talent als Matthijs van Nieuwkerk. Dat vind ik echt.”

Eind februari merkte Matthijs op zijn royale salaris niet meer dan logisch te vinden. Onlangs werd echter bekend dat hij en de andere unieke omroeptalenten over enkele jaren minder gaan verdienen.

Reageren