Matthijs van Nieuwkerk weet niet hoe lang DWDD nog door kan gaan

De Wereld Draait Door viert volgende week haar tienjarig bestaan en is populairder dan ooit. Toch heeft Matthijs van Nieuwkerk geen idee hoe lang hij nog door wil gaan.

In een gesprek met het AD licht hij zijn standpunt toe: "Ik heb al een paar keer goed nagedacht over een verlenging van mijn contract, omdat ik dacht; veel beter en leuker wordt het misschien niet."

Jubileum DWDD

Op zaterdag 10 oktober wordt het tienjarig jubileum van het werkdagelijkse praatprogramma groots gevierd met Tot Zover!, een avondvullende show bomvol hoogtepunten uit een decennium DWDD. Ook al is Matthijs van Nieuwkerk meer dan blij met het succes, hij vraagt zich voorzichtig af of er nog voldoende toekomst zit in het programma: "Dat is herhaaldelijk voorgekomen. Toen we in 2007 de Televizier-Ring wonnen. Na de Nipkowschijf, nadat DWDD-eindredactrice Dieuwke Wynia aankondigde het programma te verlaten, maar elke keer vermoedde ik uiteindelijk toch dat er aan de horizon nog nieuwe avonturen gloorden."

DWDD zonder Matthijs

Vanaf de eerste uitzending in 2005 is Matthijs hét gezicht van De Wereld Draait Door, toch weet de 55-jarige presentator zeker dat de show zonder hem kan bestaan en is daar nuchter onder: "Het programma draagt mijn naam niet, dus een ander zou ooit het roer over kunnen nemen. Als het aan mij ligt duurt dat nog wel even. Mijn werk is geen straf: films zien, boeken, kranten en weekbladen lezen. Maar ik heb er niet zoveel over te zeggen, vooral omdat ik er zelden over nadenk.''

"Bekendheid vrolijk ongemak"

Matthijs is een van de meest herkenbare gezichten van de Nederlandse televisie geworden, maar kan niet klagen over de roem: "Het is een vrolijk ongemak. Meer niet. Mijn moeder zou zeggen: 'Ich möchte deine Sorgen haben'. Mij heeft het veel gebracht. Toegegeven, DWDD hééft mijn leven voor een deel overgenomen. Maar dat zal voor iedereen wel een beetje gelden toch? Ik sla daar geen alarm bij.''

Reageren