Au revoir

Matthijs van Nieuwkerk weg bij BNNVARA

21 november 2022 14:20 | sterren | Door Janine van Rooden

© Olivier Thijssen

Matthijs van Nieuwkerk breekt per direct met BNNVARA. Volgens hem is na alle commotie het vertrouwen tussen beide partijen weg. 

"Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", laat de presentator weten aan het ANP.

Matthijs van Nieuwkerk

Van Nieuwkerk gaat de komende tijd gebruiken om 'tot bezinning te komen'. "Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt."

Grensoverschrijdend gedrag

Sinds de Volkskrant vrijdagavond een uitgebreid onderzoek publiceerde over de werkcultuur achter de schermen bij DWDD ligt Van Nieuwkerk onder vuur. De presentator bleek zich jarenlang structureel schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in de vorm van extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen. Tientallen medewerkers zijn hierdoor ziek uitgevallen met PTSS en burn out klachten. 

Lees ook: Matthijs van Nieuwkerk erkent structureel grensoverschrijdend gedrag

De Volkskrant

De Volkskrant zocht naar aanleiding van het artikel contact met BNNVARA en Van Nieuwkerk. In een eerste verklaring aan de krant betuigde de presentator geen spijt. De omroep was daar dermate over ontstemd dat hij een uur later met een nieuwe verklaring kwam waarin wel spijt werd genoemd. Daarmee was voor BNNVARA de kous echter nog niet af.

Top 2000 Quiz

Wat het lot is van Van Nieuwkerk bij de Top 2000 Quiz - dat wordt gemaakt door de NTR - is nog niet duidelijk. De opnames hiervan zijn afgelopen zaterdag stilgelegd door alle commotie rondom de presentator

Meer over