Emotioneel moment

Merlijn Kamerling openhartig over overleden vader in Special Forces VIPS

4 maart 2024 10:01 | sterren | Door Tessa Kok

© Special Forces VIPS / Videoland
In Special Forces VIPS komen de kandidaten niet alleen voor fysieke uitdagingen te staan, maar worden ze ook ook op mentaal vlak uitgedaagd. Merlijn Kamerling had het zichtbaar moeilijk in de laatste aflevering toen hij met de staf sprak over zijn overleden vader Antonie.

Let op: dit bericht bevat spoilers over de nieuwste aflevering van Special Forces VIPS. 

Zware periode

In de nieuwste aflevering van Special Forces VIPS breekt Marlijn wanneer de staf begint over het overlijden van zijn vader. Antonie Kamerling, de vader van Merlijn, pleegde zelfmoord. ''M’n vader overleed precies twee weken voor mijn verjaardag”, blikt Merlijn terug. “Ik heb wel de angst gehad om depressief te zijn. Het is iets dat je vaak hoort, dat het wordt overgedragen, dat het genetisch is. Ik heb gelukkig dat gevoel niet. Wat ik vooral heel erg heb, is dat ik het heel treurig vind, dat die zo alleen is in z’n gedachtes en gevoelens.”

De zoon van

Merlijn wordt nog steeds vaak 'de zoon van' genoemd. Dat is voor hem dan ook de reden dat hij meedoet aan het loodzware programma Special Forces VIPS. De staf begrijpt dat het voor hem vervelend is dat hij gezien wordt als de zoon van Antonie.

“Irritant dat je ‘de zoon van’ wordt genoemd. Wat ik mooi zou vinden, is dat het zo ver zou komen dat mensen kunnen zeggen: dat is de vader van hem. In plaats van dat jij de zoon van iemand bent. Dat is mooi. Je bent net zo uniek als hij was, als ik. Als je dat durft te zeggen, dan word je echt trots, dan word je echt groot.” Na deze mooie woorden van de staf hield Merlijn het niet meer droog.

Uitdaging na uitdaging

Voor Merlijn was het gesprek over zijn vader niet het enige moment in het programma waarop hij het zwaar had. Ook in een eerdere aflevering, waarbij een opdracht was om opgesloten te worden in een kleine ton, kwam hij al dichtbij zijn breekpunt. “Toen ik die ton in moest dacht ik echt dat het klaar was. Het lijkt op beeld misschien niet zo, maar ik vond het doodeng”, zegt hij daarover.

''Opgesloten zitten in een kleine afgesloten ruimte zonder enig idee wanneer ik er weer uit mocht. Machteloos, uitgedroogd, fysiek gezien op m’n slapst in tijden en constant in gevecht met mezelf om niet in paniek te raken en op te geven.”

De groep wordt steeds kleiner en de finale van het programma komt steeds dichterbij. In de komende afleveringen zullen we ontdekken wie erin slaagt om het loodzware programma succesvol af te ronden.

Iedere zondag verschijnt er een nieuwe aflevering van Special Forces VIPS op Videoland. 

Meer over