Michael Boogerd over de Tour de France

29 juni 2013 12:20 | sterren | Door Televizier

Het zijn rare tijden voor Michael Boogerd (41); hij werd gewipt door de NOS, vond onderdak bij Eurosport en RTL 7 én biechtte dopinggebruik op. Maar boven alles heeft hij zin in de 100ste Tour de France.

Michael Boogerd biechtte drie maanden geleden op wat iedereen al vermoedde: hij fietste tien jaar rond met doping in zijn lijf, net als 95% van het peloton destijds. En ook dit jaar zal de Tour de France niet door alle renners schoon gereden worden. Desondanks is het de bedoeling dat de Ronde van Frankrijk een feestje gaat worden. Het is de 100ste Tour en de organisatie doet er alles aan om van deze editie een spektakelstuk te maken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een finish in nachtelijk Parijs? Michael Boogerd blikt vooruit op deze historische Tour en op zijn nieuwe baan.

Je schuift tijdens de Tour dagelijks aan in het praatprogramma ‘Tour du jour’ en geeft commentaar bij de etappes op Eurosport. Blij?

„Ik vind het hartstikke leuk. Ik praatte al een tijd met Tour du Jour en ben heel blij dat het rond is. Toen het programma een paar jaar geleden begon, vroegen ze me al, maar toen werkte ik nog bij de NOS.”

Dat je naar Eurosport gaat, is nogal een verrassing, omdat je voorganger Danny Nelissen is ontslagen na zijn dopingbiecht.

„Ik was zelf ook nogal verbaasd toen ze me vroegen. Als ze Danny vanwege zijn doping­verleden hadden ontslagen, wat moesten ze dan met mij? Dat was dus mijn eerste vraag, maar ze hadden Nelissen daar helemaal niet om ontslagen. Hij had gewoon een andere baan. Nu geef ik overdag dus commentaar op de etappes en praat ik er ’s avonds over in Tour du Jour. Dat sluit mooi op elkaar aan.”

Dit jaar wordt de 100ste Tour verreden. Wat merken we van dat lustrum?

„Ten eerste beginnen ze op ­Corsica. En beginnen op een eiland, dat is zeker niet traditioneel. Er is ook een etappe waarin de Alpe d’Huez twee keer wordt beklommen en de laatste etappe in Parijs wordt in de avonduren gereden. Dat zal wel bijzonder worden.”

Over die Alpe d’Huez. Jij kon zelf niet zo veel met die berg, toch?

„Nou, ik was niet super supergoed, maar ook zeker niet slecht. Ik had een haat-liefdeverhouding met die berg. Waarom hij me niet lag, is moeilijk te zeggen, dat heb je soms. Maar ik keek er toch altijd naar uit. Je weet dat in bocht 7 altijd de Nederlanders staan, die hoor je vanuit de verte al schreeuwen. Ik was meestal de eerste Nederlander die langskwam en dan werd ik heel hard toegejuicht. Misschien hadden twee keer Alpe d’Huez me wel goed afgegaan. Ik hield van zware etappes.”

Deze Tour gaat het sowieso behoorlijk vaak bergop.

„De Tour-organisatie staat onder druk. Het parcours van de Giro d’Italia en de Ronde van Spanje was nogal spectaculair de laatste jaren. De Tour is altijd traditioneel geweest - een week vlak, dan bergen, dan weer vlak - maar nu zijn ze toch ontvankelijk gebleken door het spektakel in de andere ronden. Of dat goed uitpakt, moeten we afwachten, maar het had mij wel fijn geleken. Al die vlakke etappes in het begin, daar werd ik simpel van.” 

Wie zijn de favorieten voor de eindoverwinning?

„Vincenzo Nibali en Bradley Wiggins doen niet mee. Alberto Contador levert altijd strijd, ik weet alleen nog niet hoe goed hij dit seizoen is. En je hebt natuurlijk ook nog Cadel Evans. Ik dacht dat hij afgeschreven was, maar in de Giro d’Italia was hij weer heel goed. Maar Christopher Froome lijkt de grootste kanshebber dit jaar.”

Kunnen we nog iets verwachten van de Nederlanders?

„Voor de Nederlanders was het voorjaar niet hoopgevend. Robert Gesink liet het afweten in de Giro. Laurens ten Dam is wel constant, maar geen topper. En volgens mij doet Bauke ­Mollema er goed aan om ­klassementsaspiraties uit zijn hoofd te zetten; hij kan zich beter richten op een etappewinst. Dat past beter bij hem. Ik zou liever iets anders zeggen, maar de resultaten stemmen niet zo hoopvol."

"Gesink moet het kunnen, maar de Tour was de afgelopen twee jaar een deceptie en nu heeft hij weer een slechte Giro achter de rug. Dat gaat in je hoofd zitten. Hij komt er niet uit, en waar dat dan aan ligt? Hij heeft vast veel slimme mensen in de begeleiding die er hopelijk aan werken. Het halve seizoen is nu alweer mislukt, maar hij moet ver­trouwen blijven houden.”

Denk je dat het publiek, na alle dopingellende, net zo enthousiast zal zijn als vorige jaren?  

„De Tour blijft de Tour en die gaan mensen niet links laten liggen. Het is een zware sport en mijn persoonlijke ervaring is dat wielerfans het begrijpen. Ze hebben deze sport gekozen om te volgen en ze accepteren wat er is gebeurd. Maar natuurlijk zullen er ook mensen zijn die ons als bedriegers zien en vinden dat we de boel hebben belazerd.”

Waar verheug jij je op deze Tour?

„Op strijd. Vorig jaar was er geen spanning en toen vond ik er geen hol aan. Het jaar ervoor had je de strijd tussen Evans en Andy Schleck, dat was geweldig. En natuurlijk hoop ik op succes voor Nederland. We hebben sinds 2005 al geen etappeoverwinning meer gehad. Toen was ik er zelf nog bij, kun je nagaan.”

Meer over