Interview

Monic Hendrickx te zien in The Biohack Project: 'Abseilen vond ik dood- en doodeng'

11 september 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Elvin Boer/Jeffrey Harpal

Samen met vier andere BN’ers gaat actrice Monic Hendrickx heftige fysieke en mentale uitdagingen aan in The Biohack Project. Door middel van ‘biohacking’ leert ze in het programma het beste uit zichzelf te halen.

Waarom wilde je aan dit programma meedoen?

“Ik vind het fijn om eens in de zoveel tijd nieuwe fysieke uitdagingen aan te gaan en uit mijn comfort-zone stappen. Dan heb ik het idee dat ik nieuwe dingen leer. In The Biohack Project ondergaan wij als deelnemers iedere aflevering heftige fysieke en mentale uitdagingen. We hebben onder andere een ijsbad genomen en we moesten abseilen van een hoog gebouw. Het leek mij spannend om geconfronteerd te worden met mijn angsten.”

Wat is ‘biohacking’ eigenlijk?

“Het houdt in dat je je lichaam en geest als een systeem ziet dat je kunt optimaliseren door gebruik te maken van wetenschap en technologie. Je kunt je lichaam helemaal doormeten en ontdekken wat jij met jouw unieke DNA bijvoorbeeld nodig hebt aan voeding, beweging en slaap om de optimale versie van jezelf te worden.” 

Heb je concrete nieuwe dingen over jezelf geleerd?

“Heel veel zelfs. Een daarvan is dat mijn lichaam niet goed reageert op tarwe, spelt, pinda’s en ananas. Het kost mij meer energie dan gemiddeld om dat soort voeding te verwerken. Dus als ik dat niet meer eet, hou ik energie over die ik weer ergens anders aan kan besteden.”

Wat vond je in dit programma het engste om te doen?

“Het abseilen vanaf 50 meter hoogte. We moesten dat voorover hangend doen, met de blik naar beneden. Ik vond het dood- en doodeng. Ik vond sowieso het hele programma heel heftig. Wat daarbij extra meespeelde, was dat ik al een tijd slecht sliep doordat ik in de overgang ben. En door de stress rond dit programma sliep ik juist nog veel slechter. Ik was blij toen ik de eindstreep eenmaal had gehaald.”

Wat bedoel je met de stress rond dit programma?

“We kregen als kandidaat vooraf niet te horen wat voor engs we die dag zouden gaan doen. Die onwetendheid was voor een controlefreak als ik erg vervelend en stressvol. Bovendien stond ik aan het einde van zo’n dag vol beproevingen stijf van de adrenaline waardoor ik ’s avonds in mijn bed lag te stuiteren. Ik was daardoor soms zo moe dat ik dacht: hoe kom ik deze dag door?”

Hoe herpakte jij jezelf?

“Er was een psycholoog aan het programma verbonden. Tegen haar zei ik een keer: ‘Ik ben hartstikke moe en ik zie het niet meer zitten.’ Ze vertelde dat de allerheftigste emoties bij een individu maximaal negentig seconden duren. ‘Dus,’ zei ze, ‘als je er even doorheen zit en je angst of verdriet voelt, moet je dat gewoon toelaten. Ga even helemaal mee in dat rotgevoel. Na anderhalve minuut komt er vanzelf weer ruimte voor andere emoties.’ Een enorme eyeopener! Het werkte. Vervolgens herpakte ik mezelf en liet ik me toch maar weer van enkele meters hoog achterover vallen op een grote airbag.”

The Biohack Project is vanaf 11 september 2023 iedere maandag om 20:35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over