Nadja Hüpscher over Levenslied

Actrice Nadja Hüpscher speelt in Levenslied de Ambonese Madee. Ze vertelt over haar personage, de serie en het zwanger zijn op de set.

Lijk je op Madee?

„In sommige opzichten lijken we op elkaar. Zoals ze soms uit haar dak gaat. Ik ben zelf ook vrij explosief. Maar ik heb mijn leven meer op de rails, terwijl Madee helemaal aan het los gaan is. Tijdens de opnames was ik hoogzwanger. Madee wil helemaal geen kinderen en ze is ongelukkig in de serie. Dat is een grote tegenstelling. ”

Je was zwanger tijdens de opnames, hoe ging dat met je buik?

„Ik hield vaak een laptop of tas ervoor en af en toe moest ik een beetje gek draaien en rare bewegingen maken. Alles is natuurlijk dikker en het voelde wel goed om wat steviger te zijn. Wat meer stevigheid maakt dat je je meer vrouw voelt. Het maakt je onaantastbaar. Je bent letterlijk wat lomper en ik had wat meer vrouwelijke rondingen, dat was wel goed voor die rol.”

Je vertelde net dat Madee ongelukkig is. Is dat lastig om te spelen?

„Het is eigenlijk makkelijker om ongelukkig dan gelukkig te spelen. Als je veel moet lachen en blij moet spelen, wordt het sneller ongeloofwaardig. Ik had in mijn rol heel veel tools om mee aan de slag te gaan. Dan was Madee weer eens dronken en mocht ik weer van een kruk vallen. Dat zijn fijne aanknopingspunten.”

Wat is de leukste scène die je mocht spelen?

,,Dat was toen ik dronken moest zijn op een feest en mensen met een lasso van de discovloer ging vangen. Ik heb toen veel lol gehad samen met Patrick Stoof. (Wie Is de Mol?) Ik was op dat moment dus acht maanden zwanger en het moest eruit zien alsof ik niet zwanger was. Er was zelfs een body double aanwezig. Het was vrij hilarisch allemaal. De scène is uiteindelijk maar een halve minuut geworden, terwijl we bijna een hele dag gefilmd hebben. Veel materiaal kon ook niet gebruikt worden omdat ik gewoon te dik was.”

De serie gaat over een koor. Ben je zelf ook muzikaal?

„Ik heb een goed gehoor, kan noten lezen en makkelijk een tweede stem pakken. Zingen werkt louterend. Door Levenslied ben ik op een koor gegaan. Ik kan iedereen aanraden om te zingen. Het is verslavend. Eigenlijk zou je elke dag even moeten zingen. Het maakt een opwekkend stofje in je los, net als bij het joggen.”

Hebben alle acteurs zelf de zangpartijen ingezongen?

„Ja, iedereen heeft zelf gezongen. We gingen eerst naar de studio om alle liedjes in te zingen. Die opnames werden vervolgens op de set afgedraaid en daar playbackten we dan weer overheen. De arrangementen zijn heel knap gemaakt door Rutger Bekker van de Vliegende Panters.”

Wat is de kracht van Levenslied?

„De serie is heel herkenbaar voor iedereen. Je hebt een bijstandsmoeder, een makelaar en een bankdirecteur. Alle lagen van de bevolking zitten erin. Ik vind de serie wel een soort rust hebben ondanks dat het dramatisch is. Maar er is ook ruimte voor grappige situaties net als in het echte leven. Je kan je identificeren met de personages.”

Komt er een derde seizoen?

„Ik hoop het heel erg! Er kan nog zoveel met al die personages. Wij (de cast) staan te springen met z’n allen.”

Wat gaan we naast Levenslied nog meer van je zien?

„Ik ga binnenkort kindertoneel maken met Anke Engels (Malaika). En vanaf november ga ik repeteren voor de toneelvoorstelling Oude pinda’s. Begin november komt mijn boek ‘In het wild’ uit, dat gebaseerd is op dialogen die ik voor Het Parool schreef. Ook ben ik te zien in het televisieprogramma Panache, met Jan Jaap van der Wal. Daar speel ik kleine toneelstukjes. Dat is het nu even qua draaiwerk, ik ben op dit moment voornamelijk bezig met zelf maken en schrijven. Deze dingen passen goed bij mij. En soms denk ik: oja, ik heb al lang niet meer in een film gespeeld, maar dat komt wel weer. Het is druk zat zo, met twee baby’s.”

Reageren