Hart van Nederland

Nadya Sewradj: ‘Ik ben geen ochtendmens’

16 januari 2021 07:05 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten
Nadya Sewradj presenteert sinds begin dit jaar ’s ochtends vroeg de weekendeditie van Hart van Nederland. Een eer, maar ook een uitdaging voor iemand die moeite heeft met de vroege ochtend. 'In ben totaal geen ochtendmens', vertelt Nadya in gesprek met Televizier.

Wat maakt de ochtendedities van Hart van Nederland bijzonder?

“Voor nieuws geldt: in de ochtend gebeurt het. Toch zijn wij het enige nieuwsprogramma dat zo breed werkt. Dus niet alleen nieuws uit binnen- en buitenland, maar ook het laatste shownieuws en het weer. En dat allemaal in livebulletins van tien minuten die we de hele ochtend up-to-date houden. Ook bijzonder is dat we net een eigen studioruimte op de redactievloer hebben. Dat zorgt voor bedrijvigheid en sfeer: je ziet mensen werken én de zon langzaam opkomen.”

Hoe laat gaat de wekker?

“Om 3.30 uur. Dat is best heftig, want ik ben totaal geen ochtendmens, haha. Als ik dienst heb, ga ik op hetzelfde moment naar bed als mijn zoontje van anderhalf. Maar je hoort mij niet klagen. Voor ons hele team is het vroege opstaan geen lolletje, dus dat schept een band. Het vroege tijdstip zorgt ook voor een bijzondere sfeer in de studio: samen beginnen we aan de nieuwe dag.”

Hoe is Hart van Nederland op je pad gekomen?

“Ik wilde altijd al graag in de media werken: het idee dat je zo veel mensen kunt bereiken met je verhaal heeft iets magisch. Na mijn studie mediatechnologie werkte ik als radio-dj bij FunX totdat ik de kans kreeg bij RTV Utrecht aan de slag te gaan. Het leuke van een regionale zender is dat je veel mag doen en van alles kunt leren. Ik heb daarnaast een aantal jaar de regioblokken van het NOS Journaal gepresenteerd en ben nieuwslezer bij het ANP. Toen Talpa die nieuwsdienst overnam, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd. Van het een kwam het ander.”

Wat trekt je zo in regionaal nieuws?

“Ik ben geïnteresseerd in de impact die grote nieuwsfeiten hebben op levens. Daar is bij de meeste nieuwsprogramma’s weinig aandacht voor, regionaal nieuws legt er juist de nadruk op. Daarnaast geeft Hart van Nederland ook bewust ruimte aan persoonlijke verhalen met een vrolijke noot.”

Welke nieuwsverhalen raken je het meest?

“Wat me echt is bijgebleven is het verhaal van een vader uit Wijchen die onlangs opzettelijk is doodgereden door een pakketbezorger. Het is mijn vak als presentator om dat soort nieuws zo zakelijk mogelijk te brengen, maar natuurlijk raakt het me als mens. Mijn opa en oma hebben de krant destijds stopgezet, omdat ze al het slechte nieuws en die verdrietige verhalen niet meer konden aanzien. Dat begrijp ik ergens wel, zelf zit ik bijvoorbeeld niet op Twitter, vanwege alle negativiteit.”

Wanneer is een uitzending voor jou geslaagd?

“Als alles erin zit, dus niet alleen de belangrijkste headlines. Ik wil het gevoel hebben dat mensen volledig geïnformeerd, geraakt en bijgepraat aan hun dag kunnen beginnen.”

Hart van Nederland weekendeditie zie je op zaterdag en zondag om 7.00 uur ’s morgens op SBS6

Meer over