Interview

Nikki Herr over GoedNieuws Vandaag: 'Het moet wel ergens over gaan'

2 oktober 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© William Rutten

Het nieuwe SBS-programma GoedNieuws Vandaag bekijkt het nieuws van de dag vanuit een positieve invalshoek. Nikki Herr is een van de presentatoren en vertelt er meer over.

Wat is er te zien in ‘GoedNieuws vandaag’?

“In principe het nieuws van de dag, maar dan met een positieve inslag. Wie het programma kijkt, moet het gevoel krijgen dat het nog niet zo slecht gaat met de wereld. Er gaat namelijk genoeg wél goed, maar die ontwikkelingen sneeuwen in het nieuws vaak onder.”

Waarom moest dit programma er komen?

“Ik merk in mijn eigen omgeving dat mensen het nieuws wel willen volgen, maar daarmee stoppen omdat ze er neerslachtig van worden. We hebben met de redactie onderzoek gedaan of er behoefte is aan een programma zoals dit en die is er. Op het persbericht kregen we heel veel positieve reacties, ik hoop dat die mensen ons straks ook weten te vinden.”

Hoe belangrijk vind jij zelf dat het nieuws soms ook positief is?

“Ik hecht daar veel waarde aan, misschien komt dat ook wel door mijn werk. Ik ben de hele dag bezig met nieuws en dan is het de kunst om niet verbitterd te raken. Ik neem gelukkig zoveel tot me dat ik ook goede dingen zie, maar als je één nieuwsapp hebt of af en toe het nieuws op tv ziet en de teneur is bijna altijd negatief, kan ik me voorstellen dat je het positieve mist of niet meer ziet.”

Wat doet positief nieuws met jouw gemoedstoestand?

“Bij het gewone nieuws heb ik vaak de neiging om bij heftigere onderwerpen van alles te lezen en uit te zoeken. Dat is niet altijd goed voor mijn gemoedsrust. De kunst is om daar dan uit te stappen. Daarom is het fijn om aan dit programma mee te werken: het geeft me energie.”

Hoe bepalen jullie de onderwerpen?

“Tijdens de voorbereidingen hebben we daar veel over gediscussieerd. Wat voor mij positief is, is dat voor een ander misschien helemaal niet. Het is lastig om de goede toon te vinden, want het moet ook weer geen ditjes-en-datjesprogramma worden waarin we vertellen dat er weer een giraffekalfje is geboren. Het moet wel ergens over gaan.”

Wanneer is goed nieuws eigenlijk goed nieuws?

“Dat is het bijna nooit voor iedereen. Als het bijvoorbeeld over Max Verstappen in Zandvoort gaat: een racefan vindt dat fantastisch, voor een natuurliefhebber zijn al die auto’s daar juist een verschrikking. Bij zo’n onderwerp kun je benoemen dat er ook mensen zijn die het niks vinden, maar het is beter om met een oplossing of een alternatief te komen. Er is bijvoorbeeld een elektrische raceklasse waar je meer over kunt vertellen. Het is fijn om het ook af en toe te hebben over wat er beter of anders kan in plaats van alleen te vertellen wat er misgaat.”

GoedNieuws Vandaag is vanaf maandag 2 oktober iedere werkdag om 18:00 uur te zien op SBS6.

Meer over