Nikolaj Lie Kaas vertelt over Mathias Borch in The Killing 3

In het derde seizoen van The Killing krijgt Sarah Lund assistentie van een oude vlam, Mathias Borch. Acteur Nikolaj Lie Kaas praat honderduit over zijn rol.

Nikolaj Lie Kaas (40) speelt de rol van rechercheur Mathias Borch, de nieuwe partner van Sarah Lund. Hij is een gerenommeerd Deens acteur. Mathias en Sarah zaten samen op de Politie Academie en hadden destijds iets moois met elkaar.

Wie is Mathias precies?

"Dat heb ik me lang afgevraagd.  Mathias heeft in een ver ­verleden wat gehad met Sarah. Hij komt van de inlichtingendienst en ziet verbanden die een gewone politieman niet zo gauw ziet. Maar mij was niet verteld hoe hij zich zou ­ontwikkelen na de eerste paar afleveringen. Ik wist dat Mathias enkele geheimen had, maar niet welke. Het was voor mij steeds de vraag welke lijken er nu weer uit de kast zouden komen. Daar werd ik weleens nerveus van.”

Wat vind je van de truien die Sarah draagt?

"Het is me een raadsel hoe Sofie (Sarah) het daarin uithield. Ik heb er eens een aangetrokken en kreeg ongelooflijke jeuk. Ze zijn ook veel dunner dan je denkt. In de winter bevries je erin als je buitenopnames hebt. Maar ze horen natuurlijk bij Sarah en bij The killing. Op de eerste draaidag konden we niet beginnen omdat iets nog niet was gearriveerd. Het bleek de sneeuwvlokkentrui van Sarah te zijn. Die werd speciaal ­ingevlogen!”

Geeft de serie een reëel beeld van Denemarken?

"Het is niet ver van de waarheid. In Denemarken is het altijd nat en koud. De grootste uitdaging van de opnamen was om ervoor te zorgen dat je gezicht niet bevroor. Er wordt veel gevloekt in The killing: dat klopt ook. Wij Denen roepen bij het minste en geringste ‘for heldeve’ (godsamme) of ‘for satan’ (verdomme).”

Hoe was het om samen te spelen met Sofie Gråbøl?

"Hoe grimmiger het verhaal werd, hoe meer plezier we ­hadden op de set. Als je goed kijkt, kun je zien dat we elkaar zelden aankijken. Dat was om niet in lachen uit te barsten.”

Komt er nog een vierde deel van The Killing?

"Het schijnt van niet, maar je weet nooit wat er gaat ­gebeuren. De deur staat ­volgens mij nog op een kiertje. Lund en Borch zullen nooit meer zo close zijn als ze eens waren, maar de schrijvers ­kunnen altijd weer een andere draad oppakken. Ik hoop dat ze dat ook zullen doen.”

Reageren