Interview

Noa Vahle heeft vertrouwen in Nederlands Elftal: 'Oranje kan de halve finale halen'

16 juni 2024 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© ANP VINCENT JANNINK

Noa Vahle is deze zomer de vaste volger van het Nederlands elftal voor Vandaag Inside Oranje. Ze gelooft in de Nederlandse kansen op het EK. ‘We kunnen de halve finale halen.’

Wat gaat jouw rol in Vandaag Inside Oranje zijn?

“De rol die ik ook op het WK in Qatar heb gehad: ik ben de Oranjewatcher en volg het team op de voet. Elke avond kom ik live in het programma om te vertellen over wat er die dag bij het Nederlands elftal is gebeurd.”

Hoe denk je dat Nederland het dit EK gaat doen?

“Veel sportjournalisten zijn wat pessimistisch, zeggen dat we niet verder gaan komen dan de kwartfinale. Noem het naïef of opportunistisch, maar ik denk dat Oranje met een fitte Frenkie de Jong en Memphis Depay de halve finale kan halen. Je moet in zo’n toernooi ook een beetje geluk hebben. Nederland is niet afhankelijk van één superster, maar we hebben wel een aantal spelers die een groot verschil kunnen maken. Als twee daarvan wegvallen, wordt het lastig.”

Welke spelers van Oranje volg jij met extra belangstelling?

“Niemand, als verslaggever moet ik het totaalplaatje zien en volgen wat er in de spelersgroep ontstaat. Dat gebeurt altijd op eindtoernooien; sommige spelers stijgen boven zichzelf uit, anderen zakken door het ijs. Koeman houdt het spannend hoe hij wil gaan spelen. Ik ben vooral benieuwd naar hoe hij het middenveld gaat vormen. Hij heeft de afgelopen periode niets met Frenkie de Jong kunnen testen.”

Hoe probeer jij je te onderscheiden van alle andere journalisten op het EK?

“Het klinkt misschien cliché, maar door dicht bij mijzelf te blijven. Ik ben natuurlijk de enige vrouwelijke en jonge Oranjewatcher, dus ik kijk misschien net anders naar de sport. Ik probeer ook altijd een onderscheidende vraag te stellen. Dat ligt ook aan het programma waar je voor werkt: bij de NOS of ESPN ga je meer in op de sport, ik zit bij Vandaag Inside dus ik mag weleens uit de bocht vliegen met een vraag.”

Krijg je met zo’n onderscheidende vraag altijd het antwoord waar je op hoopt?

“Soms lukt het. Door hun mediatraining laten sommige spelers zulke vragen makkelijk van zich afglijden. Met anderen kan ik een wat losser gesprek hebben, die letten minder op hun woorden. Ik snap die mediatraining ook wel. Jongens die in Engeland spelen, moeten zich ervan bewust zijn dat het in alle tabloids komt te staan als ze een uitglijder maken.”

Hoe bevallen de uitstapjes buiten de sport, zoals laatst bij het eerste optreden van Joost Klein na zijn Songfestivaldiskwalificatie?

“O god, hou maar op. Ik ben de vaste verslaggever in de programma’s van Hélène Hendriks en dan komt er weleens een idee van de redactie. Ik zei toen meteen al dat ik niet over een hek zou springen om Joost Klein te vinden. Ik heb ook niet echt mijn best gedaan. Dit soort uitstapjes hoeven voor mij niet zo vaak, maar zolang ik het op mijn manier mag doen, prima.”

Vandaag Inside Oranje is sinds vrijdag 14 juni 2024 dagelijks rond 22:55 uur te zien op SBS6.

Meer over