Katsjing!

NPO wil onderzoek naar salarisvoorstel Jeroen Pauw

14 juli 2022 14:52 | sterren | Door Janine van Rooden

© Annemieke van der Togt

De voorzitter van de NPO - Frederieke Leeflang - heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd om een onderzoek in te stellen naar een bijzonder gunstig salarisvoorstel dat Jeroen Pauw in 2019 deed. Dit zou gaan om een voorstel bij omroep BNNVARA voor de talkshow Op1

Dat bevestigt een woordvoerder van de NPO aan het ANP na berichtgeving van BNR.

Dubbel kassa

BNR zegt een vertrouwelijke mail in handen te hebben waarin de zaakwaarnemer van Jeroen Pauw een presentatiecontract voorstelde mét daarbij de garantie dat er programma's afgenomen zouden worden van productiebedrijf TVBV, waar Pauw op dat moment de directeur van was. Deze constructie zou inhouden dat de presentator meer zou verdienen dan wettelijk is toegestaan voor presentatoren van de publieke omroep. BNNVARA bedankte voor het voorstel, maar uiteindelijk kreeg TVBV alsnog de productieopdracht voor Op1 via een andere omroep. Dubbel kassa voor Pauw dus.

Onderzoek

De woordvoerder van de NPO laat het volgende weten over de kwestie: "Het Commissariaat voor de Media heeft recent al een onderzoek aangekondigd naar het functioneren van het beloningskader van de NPO (...) Leeflang heeft naar aanleiding van de vragen van BNR aan het CvdM gevraagd om deze specifieke casus rond Op1 en Jeroen Pauw daar ook onderdeel van te laten zijn."

Eerder al berichtte NRC uitgebreid over deze kwestie, waardoor er in 2020 zelfs Kamervragen over zijn gesteld. "De minister heeft ze destijds beantwoord en daarin kenbaar gemaakt dat in deze zaak is gehandeld op basis van de kaders van het BPPO (Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep, red.)", aldus de NPO-woordvoerder.

Reactie Jeroen Pauw

Inmiddels heeft ook Pauw zelf gereageerd op de situatie tegenover BNR. "Ik weet zeker dat er nooit een koppeling is gemaakt tussen het al dan niet continueren van een dagelijkse talkshow en een deal voor TVBV, omdat zoiets altijd met mij besproken zou zijn." 

Meer over