Overzicht

Alle successen van Nance Coolen op een rijtje

11 april 2024 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP/Piroschka van de Wouw
In de tweede aflevering van 90's Dance behandelt Hila Noorzai het succes van Twenty 4 Seven. De groep rond zangeres Nance Coolen groeide uit tot een internationale hitmachine, maar ze heeft natuurlijk nog veel meer op haar cv staan. De hoogste tijd voor een overzicht.

1989: Vroege successen

Nance wordt op 10 september 1973 geboren als Nancy Anna Francina Coolen in Asten, Noord-Brabant. Ze is pas vijftien als danceproducent Ruud van Rijen haar ontdekt in de plaatselijke discotheek. Hij vraagt haar de zangpartijen van zijn nummer I Can't Stand It op te nemen en voor ze het weet heeft Nance haar eerste top 40-hit te pakken als lid van danceformatie Twenty 4 Seven.

1993: Wereldwijde sensatie

De beginjaren van Twenty 4 Seven kennen ups en downs, maar vanaf 1993 gaat het hard. Nance vormt met rapper Stay-C de kern van de groep; samen zijn ze verantwoordelijk voor wereldhits als Slave to the MusicIs It Love en Leave Them Alone. Deze reeks succesnummers maakt hen de bestverkopende eurodancegroep ter wereld met een stortvloed aan gouden en platina platen. Genoeg motivatie voor Nance om in 1995 solo te gaan.

1999: N-A-N-C-E

Nance ontdekt dat ze ook talent voor tv-maken heeft. Al in 1993 presenteert ze op RTL 5 de datingshow Liefde is.... In 1999 maakt ze serieus werk van haar ambitie: ze tekent een presentatiecontract bij de Tros, waar ze debuteert met de taalquiz Rappatongo. Ze blijkt geknipt voor het genre en mag een jaar later François Boulangé opvolgen bij Lingo. Nance maakt zich in haar jaren bij het woordspelletje geliefd bij jong en oud, zelfs wijlen prins Bernhard is fan. Als ze in 2004 in het ziekenhuis ligt na een maagoperatie laat de prins bloemen bezorgen.

2005: SBS 6

Een kroonjaar in de presentatiecarrière van Nance. Bij de publieke omroep doet ze voornamelijk kleinschalige spelletjes, maar als ze de Tros verruilt voor SBS, groeit ze in rap tempo uit tot een van de boegbeelden van de zender. Samen met Gerard Joling presenteert ze jarenlang grootschalige live-programma’s als Sterren Dansen op het IJs en Popstars.

2015: TV-comeback

Nance krijgt in 2010 een klap te verwerken als SBS haar contract niet verlengt. Na een aantal rustige jaren gaat ze aan de slag voor RTL 4, waar ze op zaterdagmiddagen te zien is in het gesponsorde woonprogramma Thuis voor Jou. Nance houdt van het televisievak, zo vertelt ze in het AD: "Dat mensen je daardoor op straat herkennen en aanspreken is bijzaak. Ik vind roem en faam totaal niet belangrijk."

2022: Terug naar af

Dankzij Twenty 4 Seven is Nance nog altijd een internationale sensatie. Dat blijkt wel als ze eind 2019 aankondigt weer op te gaan treden met de groep, ditmaal met rappers Hanks & Jacks, die aan de wieg stonden van de formatie. De coronapandemie gooit roet in het eten, maar sinds 2022 staat Twenty 4 Seven weer voor volle zalen in binnen- én buitenland. Zo toerden Nance en haar mannen afgelopen januari nog door Zuid-Afrika en ook in Duitsland, Denemarken en Tsjechië zingen mensen de hits van toen nog moeiteloos mee.

Meer over Nance en Twenty 4 Seven is te zien in de tweede aflevering van 90's Dance op 11 april 2024 om 20:20 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Meer over