Alle namen op een rij

Dit zijn de Zomergasten van 2022

11 juli 2022 13:35 | sterren | Door Janine van Rooden

© Melissa Schriek

Op zondag 24 juli 2022 gaat het nieuwe seizoen van Zomergasten van start. Je leest hier alles over de gasten.

Humberto Tan

De eerste gast die is aangekondigd is Humberto Tan. De presentator gaat het over uiteenlopende onderwerpen hebben in zijn aflevering.

"Ik ben een veelvraat op televisiegebied. Van Studio Sport tot National Geographic en van Nieuwsuur tot Het Perfecte Plaatje," laat Humberto weten. "Mijn Zomergasten-avond is uiteindelijk een weerslag van mijn karakter en een compendium van mijn interesses. Het zal gaan over het belang van rechtvaardigheid zoals mijn moeder me dat heeft geleerd. Maar ook over interviewen, de kracht van natuur en over entertainment. En ik heb plannen met een paar TikTok-fragmenten."

Sandra Phlippen

Econoom en socioloog Sandra Phlippen zal als tweede aanschuiven bij Janine Abbring. Sandra wordt momenteel gezien als een van de invloedrijkste Nederlandse economen.

"Komende uit een gezin van arthouse-filmfanaten, was de uitnodiging voor Zomergasten voor mij bijna een heilig moment", vertelt Sandra. "Ik zal filmfragmenten laten zien die mij en mijn blik op de wereld gevormd hebben en die de grote maatschappelijke verandering tonen waar wij nu middenin staan (...) Een nieuw perspectief op welvaart waarin klimaat en welzijn centraal staan, is een leidraad in mijn filmavond."

Derk Sauer

Journalist en media-ondernemer Derk Sauer is dit seizoen ook te zien in Zomergasten. Door de oorlog in Oekraïne keerde Derk na 32 jaar Rusland terug naar Nederland en nam de redactie van The Moscow Times mee naar Amsterdam.

"Mijn avond zal uiteraard veel over Rusland gaan - maar niet alleen. Ik wil de kijker door mijn 32 jaar in Rusland leiden en laten zien hoe en waarom we in de huidige oorlog terecht zijn gekomen. Ik wil mijn afschuw over het Poetinregime maar ook mijn liefde voor Rusland tonen aan de hand van beelden van Russische filmmakers. Ook mijn reis van activist naar journalist komt aan bod. En ik wil laten zien hoe kleine tsaren steeds opduiken, ook op plekken waar je dat niet verwacht."

Lieke Marsman

De volgende gast van Janine Abbring is schrijfster, filosofe en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman. Ze volgt op de voet wat er in politiek Den Haag en de rest van de wereld gebeurt en neemt hier strijdvaardig aan deel met poëtische middelen. In 2017 werd bij Lieke een zeldzame vorm van kraakbeenkanker geconstateerd. Ook die heftige gebeurtenis vertaalde ze op een poëtische manier in haar dichtbundels.

"Mijn Zomergasten-avond is heel gevarieerd. Het zal gaan over politiek en over de rol van taal in de politieke arena. Ik heb een dramatisch tennisfragment en ik denk dat het onvermijdelijk is dat ik het met Janine over de dood ga hebben. Over alle verschillende fases waar je doorheen gaat als je hoort dat je niet lang meer te leven hebt. En iets waar ik zelf heel erg naar uitkijk is dat ik het over ufo's wil hebben", aldus Lieke.

Raven van Dorst

De vijfde gast is Raven van Dorst. Na een succesvol tweede seizoen van Boerderij van Dorst en diens bijzondere gesprekken met gasten, komt de muzikant en presentator nu zelf eens aan het woord.

"Mijn avond wordt een ode aan de einzelgänger en de rebel", zegt Raven. "Aan mensen die de wereld een stuk kleurrijker en vrijer hebben gemaakt en ook mij op een of andere manier hebben weten te inspireren. Door expliciet zichzelf te zijn, door op te staan voor hun idealen, of door simpelweg bloedirritant en tegendraads te zijn. We gaan het anders-zijn omarmen en vieren!"

Bessel van der Kolk

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk komt als laatste langs in dit Zomergasten-seizoen. Hij is een van de meest vooraanstaande psychiaters ter wereld op het gebied van trauma.

"Er zijn heel veel films die over trauma gaan en dus toepasselijk zijn op mijn vakgebied. En het mooie is: films zijn vaak sprekender dan boeken, omdat trauma niet gaat over woorden maar over reacties en gevoelens", vertelt Bessel. "Maar ik wil het ook hebben over mijn eigen leven. De Aanslag bijvoorbeeld is een film die me hielp om mijn eigen jeugd beter te begrijpen." 

Zomergasten is vanaf zondag 24 juli 2022 wekelijks om 20:20 uur te zien op NPO 2

Meer over