Partner Joop Braakhekke geraakt door reacties na overlijden tv-kok

11 december 2016 13:55 | sterren | Door Televizier

© YouTube/1weStreetFood

Wim Nijkamp was 45 jaar samen met Joop Braakhekke. De grote publieke reactie op de dood van de 75-jarige restaurateur heeft hem naar eigen zeggen overweldigd.

Toen donderdagochtend bekend werd dat Joop de strijd tegen zijn uitgezaaide alvleesklierkanker had verloren, werd massaal gereageerd. Het verlies van een van 's lands markantste culinaire tv-gezichten was trending topic op Twitter en in iedere talkshow haalden collega's en BN'ers herinneringen op aan "meneer Braakhekke". 

Vrijheid

In het AD reageert Wim Nijkamp voor het eerst op het verlies van Joop en het geheim van hun bijna halve eeuw samen. Dat blijkt vrijheid te zijn, elkaar dingen en anderen gunnen: "Anders houd je het niet vol". Het leven met Joop was elke dag anders omdat hij alles wilde proberen en meemaken: "Joop wilde alles opslokken, alles meemaken'', vertelt Nijkamp. "Hij zat vol verrassingen en was altijd nieuwsgierig, zeker als het over zijn vak ging. Kwam ik met een doos vol krantenartikelen over hem aan, dan reageerde hij: 'Jij blijft altijd zo stilstaan, ik ben alweer met het volgende bezig'. Dat was tekenend."

Natuurlijke wijze

Volgens Nijkamp bleef Joop tot de laatste dag positief, al was hij wel bang voor het einde: "Hij zei dan "Vraag aan die dokter of hij me onverwacht een prikkie geeft. Dat hij zegt dat het iets anders is, maar dat het het einde betekent. Daarom ben ik opgelucht dat hij op een natuurlijke manier is gegaan."

Soep

Na de begrafenis van Braakhekke, die komende week in besloten kring plaatsvindt, gaat Nijkamp proberen zijn leven weer op te pikken. Ondanks het verdriet merkt hij met een lach op dat het zeker in de keuken heel anders zal worden: "Ik kan alleen maar soep koken. Het was verrukkelijk wat Joop in de keuken maakte, maar het meest van alles ga ik natuurlijk zijn positivisme missen. Zelf ben ik namelijk niet zo vrolijk, maar Joop was ook nog eens ontzettend lief, zeker voor mij."


Meer over