Patricia Paay: "Het aanbod van oudere mannen valt me tegen"

Patricia Paays (64) ex Adam Curry was 15 jaar jonger, haar huidige vlam scheelt 35 jaar in leeftijd. TLC heeft ervarings­deskundige Patricia terecht gevraagd voor de presentatie van het nieuwe Cougar Love.

Wanneer ben je een 'cougar'?

"Daar zijn geen regels voor. Een van de dames in Cougar Love heeft een 33 jaar jongere man. Hartstikke mooi meegenomen, toch? Die mannen vinden het ook spannend. Wij weten, in tegenstelling tot jonge meisjes, heel goed hoe we het spelletje moeten spelen. We stralen rijpheid en ervaring uit en dat trekt jonge mannen aan.

En dan tel ik mezelf niet mee, hoor, ik ben al zo oud. Ik zou ook niet gauw een relatie aanknopen met iemand van 22, dat vind ik niet kunnen. Die jongens weten zelf niet wat ze ­willen. Maar wie weet, als er een op me afkomt, stuur ik hem niet meteen weg.”

Wat zien we in Cougar Love?

"We volgen twaalf vrouwen van 35 tot 60 jaar. Onafhankelijke, pittige dames die hartstikke leuk in het leven staan. Ze willen van alles, behalve een man die ligt uit te buiken op een bank. Ze hebben ook helemaal geen man nodig die voor hen zorgt, dat doen ze zelf wel. Je ziet wat voor leven ze leiden en hoe veel lol ze hebben met een jonge vent.

Ik krijg veel vragen over ‘cougars’, mensen willen weten wat daar achter steekt. TLC kwam bij me met dit idee en ik vond het meteen enig.”

Klinkt cougar niet heel negatief?

"Ik vind het geen belediging, maar wel een vreemde naam. Een cougar is een poema, een intelligent roofdier dat eerst de kat uit de boom kijkt en dan pas springt. Maar het blijft raar dat er niets aan de hand is als een man iets heeft met een jongere vrouw. Die heten charmeurs. Bij vrouwen vragen mensen zich af waar ze last van heeft.”

Jij was misschien wel de eerste Nederlandse cougar toen je een relatie kreeg met Adam Curry.

"Ik was toen 37, hij 22; mensen dachten dat ik in een midlifecrisis zat. Dat is ook typisch Nederlands; ze vinden zo’n verhouding al snel negatief. Maar kijk naar Tanja Jess. Zij en Charlie Luske zijn een schattig stel.”

Val je alleen op jonge mannen?

"Nee, ik houd gewoon van mensen en het maakt me niet uit hoe oud ze zijn. Maar tot nu toe klikte het niet met iemand van mijn eigen leeftijd. Ik heb niks tegen oudere mannen, ik voelde me tot nu toe alleen niet tot ze aangetrokken.

Weet je wat het is? Ik ben 22 jaar getrouwd geweest. Toen Adam bij me wegging, was ik al 60. Nooit gedacht dat ik op die leeftijd nog moest daten. Ik was dan ook niet gewend aan oudere mensen en tot nu toe vind ik het aanbod een beetje ‘mwah’. Oudere mannen zitten ook helemaal niet te wachten op een vrouw van hun eigen leeftijd. Zij willen weer pronken met een jonge vrouw.”

Jij had toch ook een 35 jaar jongere vriend, met wie het nu uit is?

"Nee, dat zeggen de roddelbladen. Nicky woont in zijn eigen huis en ik in het mijne. We houden veel van elkaar, maar weten ook dat het niet eeuwig zal duren. Ik ben de enige die hem goed begrijpt. Dat komt door m’n leeftijd, denk ik.

Hij is net als Adam ingewikkeld, en daar houd ik van. Dat zijn spannende mannen. Aan saaie en makkelijke mensen heb je niets. Ik heb nog zo veel liefde te geven en als die jongen dat nodig heeft, dan krijgt-ie dat van me.”

Je hebt een bewogen jaar achter de rug. Ontslagen bij SBS6...

„Nee, ik ben niet ontslagen: m’n contract werd niet verlengd. Ik voelde al aankomen dat ik niet mocht blijven; SBS 6 had te veel mensen onder contract. Ik had wel verwacht dat ik bij Holland’s Got Talent kon blijven, want ik werd een beetje het gezicht van dat programma. Dat ik niet kon blijven, vond ik jammer, maar misschien moest het gebeuren, zodat ik Cougar Love kon doen. Er komen nu allemaal leuke dingen op me af. Al zal ik sommige dingen nooit doen, al moet ik een droge boterham eten.”

Waar zeg je dan 'nee' tegen?

"Ik heb drie regels: heb ik er wat aan? Voegt het iets toe aan mijn carrière en wat verdien ik ermee? Als ik een van die vragen met nee moet beantwoorden, doe ik het niet. Ik ga niet als programmavuller op tv. Mensen kennen me toch wel, ik hoef niet beroemder te zijn dan ik ben. ”

Geen Sterren Springen voor jou dus?

"Nee, ben je gek, voor geen goud! Dan zou ik heel teleurgesteld zijn in mezelf. Ik heb andere talenten, dát doe ik niet.”

Reageren