Interview

Peter Pannekoek strijdt voor meer cultuurprogramma's op tv: 'Dat miste ik nog'

31 mei 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Ruud Baan

Als cabaretier Peter Pannekoek niet zelf optreedt, bezoekt hij graag voorstellingen van anderen. Zijn wens om over deze passie een eigen tv-programma te maken gaat met Waarom Gaan We Niet Vaker? in vervulling

‘Waarom gaan we niet vaker?’ is een cultuurprogramma over theater. Waarom heb je dit bedacht?

“Theater is mijn grote passie. En niet alleen omdat ik zelf cabaret maak. Ik ga als toeschouwer minimaal eens per week naar een toneelstuk, moderne dans, een musical of cabaretvoorstelling. Ik vind dat de publieke omroep wat meer cultuurprogramma’s zou mogen uitzenden. De weinige die er zijn, zoals Volle Zalen, vind ik heel leuk, maar die draaien vaak vooral om de makers. Ik wilde graag een programma maken waarin de voorstellingen centraal staan. Dat miste ik nog.”

Wat ga je de kijkers bieden?

“Elke aflevering trakteren we ze op twee actuele voorstellingen. Daaruit pakken we steeds één scene die we op een bijzondere locatie filmen. Het worden dus geen platte theaterregistraties, maar twee toffe clips waarmee we de tv-kijkers van de bank willen blazen. Ik wil bijvoorbeeld de energie van een dansvoorstelling vangen zodat kijkers na zo’n clip denken: ‘Zag er geweldig uit. Dit wil ik ook in het echt zien!’ Daarnaast interview ik elke aflevering een theatermaker. En we hebben de rubriek ‘De viskraam’, waarin ik iemand spreek over wie ooit een vernietigende recensie verscheen, maar die dat weer te boven is gekomen.”

Mensen die jou van televisie en cabaret kennen, associëren je vast niet snel met toneel en moderne dans. Wat trekt jou daarin?

“Wat ik überhaupt fijn vind aan theater is dat je in zo’n zwarte doos zit, je mobieltje moet uit en anderhalf uur lang kijk je geconcentreerd naar iets. Dat vind ik een traktatie voor mezelf. En als ik een deel van een voorstelling minder interessant vind, dwaal ik lekker af in mijn eigen hoofd. Zit ik heerlijk weg te dromen. Dat vind ik ook goddelijk.”

Waarom Gaan We Niet Vaker? is vanaf woensdag 31 mei 2023 wekelijks om 22:10 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Meer over