Peter R. de Vries vertelt over zijn heftige reizen voor Peter R. over de Grens

2 mei 2014 07:07 | sterren | Door Televizier

In zijn nieuwe serie Peter R. over de Grens reist misdaadverslaggever Peter R. de Vries de wereld rond om criminele misstanden te onderzoeken waarvan kinderen de dupe zijn. Hij vertelt over z'n reizen.

Waarom deze nieuwe serie?

"Het lot van kinderen heb ik me altijd erg aangetrokken. Op het moment dat er wat met kinderen gebeurt, ben ik extra gemotiveerd daar iets aan te doen. Als misdaadverslaggever ging ik altijd tot het uiterste om verdwijningen van en moorden op kinderen op te lossen. Zo werk ik achter de schermen nog steeds aan de zaak Nicky Verstappen (de elfjarige jongen die in 1998 vermoord werd ­aangetroffen in ­Brunssum).”

Waar heb je allemaal gefilmd?

"We zijn in Oeganda, Malawi, Burkina Faso, Nepal, Moldavië en Ivoorkust geweest.”

Zat de lokale bevolking wel te wachten op een grote blanke man met een cameraploeg?

"De ene keer opent het deuren, omdat men een natuurlijk ontzag voor je heeft. De andere keer wekt het juist argwaan. In Malawi waren de mensen ontzettend aardig en toegankelijk en maakten ze nooit bezwaar als we ergens filmden. In Ivoorkust was men een stuk terughoudender. Dan duwden ze de camera weg of wilden ze geld hebben. Af en toe hebben we daarom een verborgen camera gebruikt en deed ik mij voor als hulpverlener.”

Wat was je heftigste ervaring?

"Dat was in Nepal, waar we een reportage over kinderslavernij maakten. Arme ouders verkopen daar hun jonge dochters zodat ze een mond minder hoeven te vullen. Om die misstand zo realistisch mogelijk in beeld te brengen, heb ik zelf een kindslavin gekocht. Stond ik daar met die moeder en dat meisje. Acht jaar was ze. Ik voelde me zó opgelaten.”

Wat hoop je met Peter R. over de grens te bereiken?

"Ik wil dat kijkers bewust worden van de misstanden die zich in de wereld afspelen. Wat weten we daar hier nu van? Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat rituele kinderverminking op zo’n grote schaal in Oeganda plaatsvond. Misschien kan de serie iets teweeg brengen en worden deze reportages in het buitenland opgepikt. Of komt het item over de ontmaskering van die medicijnman uit de ­eerste aflevering zelfs op ­YouTube terecht.”

Aflevering 2

In de aflevering van vrijdag 2 mei, reist De Vries naar Burkina Faso, waar hij met een verborgen camera in de duistere wereld van de goudmijnen duikt. Om ‘goudstof’ te delven worden zeer nauwe schachten gegraven waar alleen kinderen doorheen kunnen. Vaak met de dood tot gevolg.

Peter R. over de Grens wordt elke week op vrijdag uitgezonden om 21:30 op Nederland 1.

Meer over