In gesprek met

Art Rooijakkers geniet intens van Expeditie Robinson: 'Het is een erebaan'

3 maart 2022 13:33 | sterren | Door Carlijn Schepers

© RTL / Shotbysud

Na een spectaculair jubileumseizoen van Expeditie Robinson is er nu een titanenstrijd gaande tussen oud-finalisten. Art Rooijakkers presenteert deze speciale, eenmalige editie samen met Geraldine Kemper. ‘Mijn eerste eilandraad was een emotioneel moment.’

Hoe is het om dit te presenteren?

“Ontzettend leuk. Het is een erebaan bij een prachtprogramma. Het is zo’n ervaren club mensen, een geoliede machine. Het is een voorrecht daar onderdeel van te zijn. Geraldine mag ik ook graag en we hebben een fijne chemie. En dan de prachtige locatie, Zanzibar. Wij zaten daar terwijl het grijze Nederland in lockdown was. Een groot contrast. Mijn vrienden verzochten me op een gegeven moment vriendelijk te stoppen met foto’s sturen.”

Je werkte al eens voor ‘Expeditie Robinson’ toch?

“In 2003 deed ik er eindredactie en verslaggeving. Dat was in de tijd van presentator Ernst-Paul Hasselbach. Daarvoor werkte ik in de journalistiek, bij programma’s als Nova. Dus dit was mijn eerste commerciële tv-klus, mijn stap naar grote avonturenprogramma’s. Ongelofelijk vond ik het. Bij het monteren voelde ik me een soort componist, zoveel beelden waren er. Dan vroeg ik de editor of hij natuurshots had en zei hij: ik heb een melancholisch ogende kreeft of een krabbetje dat blijdschap uitstraalt. En alleen al op een boot naar je werk gaan. Ik vond het magisch.”

Lees ook: Alles over de 16 kandidaten van Expeditie Robinson: All Stars 

Kwam dat gevoel nu weer boven?

“Mijn eerste eilandraad vond ik extra bijzonder. Zoals velen weten is Ernst-Paul in 2008 verongelukt tijdens opnames van 71 graden Noord. We hadden een speciale band. Dus toen ik op zijn oude plek stond, voelde ik die geschiedenis. Ik kreeg ook een appje van een gezamenlijke vriendin: ‘Je maakt hem wel trots hè?’ Alles bij elkaar maakte het een emotioneel moment.”

Bij je overstap naar RTL wilde je ‘Expeditie Robinson’ niet presenteren, waarom nu wel?

“Ik had net zeven jaar Wie is de Mol? gedaan. Dat was in alle opzichten geweldig. Ik vond het raar dat achter me te laten en bij RTL meteen iets soortgelijks te gaan presenteren. Inmiddels zijn we een paar jaar verder. En het was in eerste instantie een exclusieve Videolandversie. Online streamen is de toekomst, dat speelde ook mee.”

Je bent vast zelf ook weleens gepolst om mee te doen?

“Ja, maar het kwam agendatechnisch nooit uit. Of ik vond het raar als presentator van Wie is de Mol? om mee te doen. En als ik de kandidaten nu zie moet ik eerlijk zeggen: ik weet niet of ik het zou kunnen. Het is een extra pittig seizoen. Ik heb veel respect voor ze. Bovendien brengt weinig slapen en eten bij niemand het beste naar boven en bij mij ook zeker niet.”

Je bent best een tijd van huis. Kreeg je heimwee?

“Uiteraard miste ik mijn dochters. Al is het tof om een filmpje te kunnen sturen waarin hun vader bij apen staat. Gelukkig konden we videobellen, maar ik was heel blij toen ik ze weer zag. Vervolgens kreeg ik corona en moesten we samen in quarantaine. Dus heb ik het helemaal goedgemaakt met ze.”

Expeditie Robinson: All Stars is iedere donderdag om 20:30 uur te zien op RTL4. Via Videoland kijk je één aflevering vooruit.

Meer over