Interview

Raven over succes Boerderij van Dorst: 'Het is de combinatie van gasten'

30 oktober 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Annemieke van der Togt

Raven van Dorst gaat in het derde seizoen van Boerderij van Dorst weer de boer op met bekende gasten. Het liefst met zo min mogelijk voorbereiding, alleen zo leer je mensen echt kennen.

Wat is volgens jou de kracht van het programma?

“De combinatie van gasten. Soms zijn het totale tegenpolen, soms zijn het mensen die in dezelfde sfeer zitten en dan is het boeiend om te zien waar ze verschillen. In de eerste aflevering komen Jaimie Vaes en Israel van Dorsten langs. De ex van Lil Kleine en een van de kinderen van Ruinerwold, wat kunnen die nou gemeen hebben? Best wel wat, zo blijkt. Dit seizoen komen Waylon en Frédérique Spigt samen logeren, allebei rauwe muzikanten maar wel met verrassende contrasten.”

Lees ook: Deze BN'ers zijn ook te zien in Boerderij van Dorst 

Bereid je vooraf veel voor?

“Nee, het liefst ga ik gewoon filmen en dan zien we wel wat er gebeurt: ‘Joh, je bent twee dagen weg van je leven en van de stad, vertel maar wat je op je hart hebt.’ Net zoals ik dat bij Nachtdieren doe. Dat levert voor mijn gevoel meer op dan programma’s waarin alles gescript is. Dat is van die hap-slik-wegtelevisie waar je niks van opsteekt. Ik hoor van gasten ook dat ze het relaxt vinden dat er geen enorme druk is om te presteren.”

Ga je er echt blind in?

“De redactie maakt voor iedere gast een mooie biografie met allerlei hoogte- en dieptepunten. Die lees ik natuurlijk trouw, maar het is veel prettiger om een spontaan gesprek met iemand te hebben zonder een vragenlijstje af te werken. Negen van de tien keer is een persoon heel anders dan de verhalen die je over hen gehoord hebt. Mensen hebben altijd wat te zeggen, je moet je eigen beeld vormen.”

Wanneer is voor jou een uitzending geslaagd?

“Als ik aan het eind nog niet wil dat het afgelopen is. En als het lukt om, zoals K. Schippers ooit zei, ‘het gewone bijzonder te maken en het bijzondere gewoon’. We hebben allemaal een verhaal en allemaal herkenbare problemen, ik maak het liefst televisie om die verhalen te vertellen. Of je nou een BN’er bent of een stratenmaker in de nacht.”

Wat heeft twee jaar leven op de boerderij je gebracht?

“Ik blijf het iets magisch vinden dat je iets in de grond stopt en dat het dan vanzelf groeit. Maar ik ben altijd al bewust bezig geweest met de vraag waar eten vandaan komt. Daarom was ik al heel jong klaar met vlees eten. Da’s een persoonlijke afweging, maar als je ziet hoe bijvoorbeeld een varken moet leven dan wil ik het al niet meer in mijn mond stoppen.” 

En verder?

“Het besef dat alles niet altijd zo snel hoeft. Op de boerderij doe je qua gejaagdheid een paar stappen terug en dat ligt me enorm. Begrijp me goed: het is hier geen luilekkerland, maar de focus is anders. Je bent op je eigen stukkie land bezig iets op te bouwen, dat geeft meer voldoening dan van hot naar her rennen.”

Boerderij van Dorst is vanaf 30 oktober weer wekelijks om 21:15 uur te zien op NPO3.

Meer over