Rob Verlinden en het geheim van Robs Grote Tuinverbouwing

9 april 2016 13:36 | sterren | Door Televizier

© SBS

De lente is begonnen, de natuur ontwaakt. Hoog tijd bij te praten met tv-tuinman Rob Verlinden (65) over tuintrends en het succes van zijn show.

Wat zijn de voorjaarstrends?
"Ik ben een man van de kleur, dus wat mij betreft planten met felle, knallende kleuren. Als je daar een paar potten mee vult, krijgt je tuin direct dat voorjaarsgevoel. En ook dit jaar zijn de Moestuintjes van een supermarktketen weer populair. Natuurlijk kun die potjes in de vensterbank niet vergelijken met een echte volkstuin, maar kinderen leren er wel van dat groente leeft en groeit en niet standaard gesneden en in plastic bij de supermarkt ligt."

Welke fout maken mensen het vaakst in hun tuin?
"De hele boel volgooien met tegels omdat het zo makkelijk is. Dan zetten ze er een paar potten in en denken een tuin te hebben. Een goede tuin bestaat voor tweederde uit bestrating en eenderde uit beplanting. Regenwater moet namelijk weg kunnen lopen in de bodem. Als je alles betegelt, komt er veel te veel water in het riool met alle ellende van dien."

Robs Grote Tuinverbouwing floreert qua kijkers het hele jaar door. Hoe komt dat?
"Ik denk omdat het in de kern een heel puur programma is waar we in gewone mensentaal praten over het onderwerp. Er wordt nog steeds gedacht dat je alleen met groene vingers een goede tuinman kan zijn. Klinkklare onzin, daarom zeg ik ook al 30 jaar op televisie: "Ik heb geen groene vingers, maar vieze vingers." Het is allemaal niet zo ingewikkeld als mensen het maken, maar je moet wel de handen uit de mouwen steken om van je tuin te genieten. Het plezier dat we tijdens de opnames hebben knalt van het scherm en blijkbaar wordt dat door de kijkers gewaardeerd. Sowieso maken bloemen en planten het leven mooier en dat kunnen we zeker in deze nare tijden wel gebruiken."

Maar zitten jullie er weleens helemaal naast met een restyling?
"Vooraf vragen veel deelnemers dat ook. Ik zeg dan altijd heel eerlijk "je zou de eerste zijn." De truc is goed luisteren naar wat mensen níet willen, dat kunnen ze je vaak haarfijn vertellen. Meestal weet ik na een paar vragen al voldoende. En een deel is ook logisch nadenken: als iemand niets geeft om strandvakanties op Ibiza dan zet je uiteraard geen palmboompje in z'n tuin. Komt bij dat ik al 25 jaar samenwerk met onze styliste Jorna, we hebben aan een half woord al genoeg. Huis en tuin sluiten dus altijd op elkaar aan."

Hoogtepunt is altijd de onthulling. Hoe bouw je dat op?
"Het grote geheim is het eetmoment vlak voor de onthulling, dat wordt altijd onderschat. Wij doen het werk dan wel, maar de mensen leven zelf ook een week lang in een volledig afgeplakt huis en vinden het allemaal spannend. Dan is samen even "rustig" eten een geweldige manier om te ontladen en de balans op te maken, ook al zijn de meesten zo nerveus dat ze amper trek hebben. Lekker en gezond eten past trouwens ook mooi in de Green Living filosofie die we uitdragen en onze kok Jeremy kan dat als de beste."

Zien we je trouwens ook weer als jurylid in het derde seizoen van Hollands Beste Bloemstylist?
"Dat hangt er vanaf of het qua planning lukt, alleen al voor Robs Grote Tuinverbouwing zijn we 40 weken per jaar fulltime bezig. Ik vond Bloemstylist wel erg leuk om te doen. Sommige mensen vonden me ineens heel streng en kritisch, maar volgens mij viel dat reuze mee. Ik dacht juist vanuit de klant. Een bloemstuk laten maken is niet goedkoop, dus dan moet het eindresultaat wel op alle punten voldoen aan je eisen. Stylisten hebben vaak de mooiste, meest artistieke redenen waarom ze zich niet aan de opdracht gehouden hebben, maar daar had ik dan geen boodschap aan. Als ik in de winkel een mini-tuintje bestel, moet ik ook een mini-tuintje krijgen."

Hoe houd je het werk na 30 jaar voor jezelf leuk?
"Haha, ook die vraag krijg ik altijd en het antwoord is simpel: ik houd van wat ik doe en van mijn team. Ik ben 65, maar met jonge mensen bezig zijn geeft me zoveel energie. En wat is oud? Ik sta elke ochtend om 5.00 uur op, ben als eerste op de zaak en zorg dat er koffie is. Als ik bij de NPO had gewerkt zou ik net als Mart Smeets met pensioen hebben gemoeten. Daar doet SBS gelukkig niet aan, we hebben afgesproken voorlopig nog een paar jaar met elkaar door te gaan."

Lees ook: Rob Verlinden in tranen na speciale Tuinverbouwing

Meer over