Robèrt van Beckhoven over Heel Holland Bakt

Robèrt van Beckhoven is, naast Rudolph van Veen, één van de twee ­meesterpatissiers in Nederland. Samen met culinair journalist Janny van der Heijden vormt hij de jury van Heel Holland Bakt.

Wie is Robèrt van Beckhoven?

In 1980 won Robèrt zijn eerste prijs op het gebied van bakken. Hij werd Nederlands jeugdkampioen en daarna volgden vele awards. Afgelopen jaar werd hij nog wereldkampioen barbecuen, met het beste ­dessert. Hij heeft bijna alle bak­prijzen en titels binnengehaald die er bestaan, zoals ook de titel meesterpatissier. Ondanks zijn bekendheid blijft Robèrt, zoals hij het zelf zegt, gewoon een bourgondische Brabander en is hij vaak te vinden in zijn eigen patisseriezaak in het Brabantse Oisterwijk.

Hoe worden de kandidaten in Heel Holland bakt getest?

Robert: „De deelnemers beginnen met het bakken van hun specialiteit, bijvoorbeeld het maken van een appeltaart. Daar krijgen ze een bepaalde tijd voor. Daarna keuren Janny en ik het resultaat.” Ook wordt de techniek van de kandidaten getest en tot slot moeten ze iets indrukwekkends maken, een bruidstaart bijvoorbeeld. „Dat is geweldig mooie tv, maar het is moeilijker dan het lijkt. We vragen veel van de kandidaten. Het maakt duidelijk dat je alle vaardig­heden moet hebben”, aldus Robèrt.

Waar let de jury op bij het keuren van een baksel?  

Robèrt jureert natuurlijk vanuit zijn vak en Janny kijkt iets meer vanuit het oogpunt van de amateurbakker, zo vullen de twee elkaar goed aan. Robèrt: „We letten op gaarheid, kleur, en snijdbaarheid. Maar we ­kijken ook of ze fouten hebben gemaakt en of de verhoudingen kloppen. We stellen de kandidaten een heleboel vragen over hun product.”

Wat is Robèrts favoriete soort cake, taart of koekje?

Robèrt: „Een worstenboordje is heerlijk om de dag mee te beginnen, maar een perfect ­uitgevoerd progesgebakje vind ik ook waanzinnig lekker.”

Reageren