Ron en Rick Brandsteder over Van Je Vrienden Moet Je 't Hebben

De Brandsteders laten in deze show BN’ers onder hypnose brengen. En dat levert heel rare taferelen op. 

Het eerste slachtoffer in de vorige aflevering van Van je vrienden moet je het hebben was Patty Brard. Haar onder hypnose zien, was een vreemde gewaarwording. Patty ging een serieuze conversatie aan met een maanmannetje. Nu ja, maanmannetje. ‘Een groen geverfde dwerg’, in de woorden van Rick Brandsteder. Zijn vader Ron was wel gecharmeerd van deze andere Patty. "We kennen haar allemaal als uitbundig, en nu was ze ineens een verlegen meisje van een jaar of veertien." Dat is dus wat hypnose met je kan doen."

Gulle lach

In Van je vrienden... spelen zich de raarste taferelen af. Toch zorgen vader en zoon Brandsteder er voor dat het niet al te gek wordt. Ron: "Ik hou van de gulle lach, niet de lach ten koste van iemand." Zelf zouden ze er ook niet snel aan beginnen. Ron: "Ik ben nog nooit gehypnotiseerd en zie het ook niet zo zitten. Ik heb weleens messen op me laten gooien door een messenwerper. Dat vond ik minder eng dan hypnose. Stel je voor dat ik iets doe waar ik later spijt van krijg?" En Rick: "Mijn vader zegt altijd: ‘Je vraag toch ook niet aan Mart Smeets of-ie op een racefiets stapt?’ Ik vind hypnose een beetje griezelig; misschien ooit nog eens."

Geprogammeerd

Toch zijn beide heren zeer onder de indruk van hypnotiseur Jos Claus, die de durfals in trance brengt. Rick: "Iedere aflevering van de show start met vijf BN’ers die op een rij staan. Dan hoor je een stem zeggen: ‘Een van deze mensen is onder hypnose en dat is…’, en vervolgens valt de hoofdpersoon ter plekke in slaap. Jos Claus heeft de onder hypnose gebrachte BN’er zo ‘geprogrammeerd’ dat hij gaat slapen zodra hij zijn stem hoort. Een bizar gezicht. De vrienden van de hoofdpersoon, m’n vader en 
ik zitten tijdens de filmpjes voortdurend met onze mond open van verbazing. De filmpjes zijn fascinerend en heel erg leuk." 

Vadertrots

Ron en Rick zijn teamcaptains in de show. Het is ook meteen de eerste keer dat vader en zoon samen optreden in een programma, en dat is niet zonder reden. Ron: "Het zal je niet verbazen dat ik van de oude stempel ben. Niemand is gebaat bij een kruiwagen, als hij de belofte niet kan waarmaken. Ik heb Rick in het verleden zelfs afgeraden iets met mij samen te doen op tv. Nu was het omgekeerd: Rick heeft mij het programma in gekletst. Hij heeft zich nu bewezen op tv. En een bakker is gelukkig als zijn zoon lekkere broden bakt; dat geldt voor mij ook.” 

Reageren