Ruben Nicolai: "Als je mij achter de bbq zet, is alles zwart van buiten en rauw van binnen"

21 Juni 2016 11:53 | sterren | Door Televizier

© William Rutten

Ruben Nicolai sluit een behoorlijk druk debuutseizoen bij RTL af met Grillmasters. De 41-jarige presentator geniet met volle teugen van het smakelijke realityprogramma. 

Grillmasters is slechts een van de vele programma’s die Ruben dit seizoen voor zijn rekening nam. Hij maakte met Tijl Beckand twee series van Professor Nicolai & dokter Beckand, blies Vijf tegen vijf nieuw leven in, stond met Lieke van Lexmond aan de wieg van het nieuwe Idols en was tussen de bedrijven door spelleider in Beste kijkers. Lekker druk, maar zoals zo veel dingen in zijn leven kwam het vooral toevallig op zijn pad: „Toen ik de overstap maakte van BNN naar RTL, stond alleen vast dat ik Professor Nicolai en dokter Beckand en Beste kijkers zou gaan doen. Ik had nog geen idee dat Idols eraan zat te komen, in mijn beleving toch een fenomeen met historie. Het is een iconisch programma: alleen al het logo en de tune roepen direct sterke emoties op.”

 Overstap

Talentenjachten met liveshows, showtrappen en ballet was Ruben bij BNN niet gewend. „Ik heb weleens live de Nationale IQ test gepresenteerd, maar Idols is van een andere orde.” Toch was achter de schermen de overstap van publieke naar commerciële televisie niet zo groot, legt Ruben uit „Productiebedrijven werken voor alle omroepen, dus ik zie heel veel bekende gezichten. En de presentatoren vormen net zo’n gezellige ploeg als bij BNN. Wel merk ik dat de lijnen bij RTL een stuk korter zijn, waardoor je veel sneller kan werken. Bij de NPO kun je nog zo’n leuk programma-idee hebben; je blijft uiteindelijk afhankelijk van bestuurders en netmanagers die bepalen of en wanneer je zendtijd krijgt.”

Dagelijks programma

Nu zijn eerste jaar als RTL-gezicht er bijna op zit, maakt Ruben voorzichtig de balans op: „Als nieuwkomer voel je altijd de drang jezelf te bewijzen, daarom heb ik zo veel mogelijk aangepakt en verschillende soorten programma’s gedaan. Dat was flink aanpoten, maar nu weet ik wel wat bij me past. Daar ga ik mezelf in het nieuwe seizoen ook meer op focussen.” Welke programma’s zijn dat dan? „Dat wijst zich vanzelf, wel zou ik in de toekomst graag een dagelijks programma willen maken. Of in elk geval iets wat het hele jaar door te zien is, een vaste waarde in de week. Als ik het voor het zeggen had, zou een langere serie van Beste kijkers me bijvoorbeeld geweldig lijken. Nu maken we steeds reeksen van acht afleveringen en da’s net te kort. Zodra je er lekker in zit met z’n allen, ben je alweer bijna klaar. Daarnaast vond ik het een van de leukste dingen die ik heb mogen doen vanwege de klik met Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge. Ik word ontzettend gelukkig als er door onderlinge chemie spontaan dingen ontstaan. Je kunt het niet dwingen of verklaren, maar het is een feestje als het gebeurt. Zo merkte Beau een keer terloops op dat ik geniet van filmpjes met vallende kinderen. Dat kwam uit het niets, maar voordat ik het wist was ‘Ruben is een sadist’ een running gag. Het is niet waar, maar het werkt wel.”

Grillgroentje

Als afsluiter van het seizoen nam Ruben Grillmasters over van Martijn Krabbé, die zich na de eerste reeks terugtrok. Ruben begrijpt dat wel: „Martijn is met Herman den Blijker hilarisch in Op de proef gesteld. Die twee samen op reis is alsof je Terence Hill en Bud Spencer ziet, de Vier Vuisten uit de spaghettiwesterns. Maar bij Grillmasters zijn ze presentator en jurylid, het zou gek zijn om dan ineens weer heel serieus en afstandelijk tegen elkaar te doen.” Martijn is een enthousiaste amateurchef, maar Ruben is een totaal groentje op grillgebied: „Ik kan één rundvleesgerecht maken omdat een goede vriend me dat jaren geleden stap voor stap heeft voorgedaan. Maar daar houdt mijn expertise op. Als je mij achter de barbecue zet, is alles zwart van buiten en rauw van binnen. Die tegenstelling maakt het ook zo leuk; ik was tijdens de opnames gefascineerd door de kandidaten. De passie voor hun vak – want dat
is het – is zo mooi om te zien. Grillen is voor hen een way of life, je beledigt ze door het een hobby te noemen.” Rubens vakkennis is dankzij Grillmasters behoorlijk bijgespijkerd: „Ik bak er nog steeds weinig van, maar ik kan je nu wel haarfijn vertellen wat een bark, brine of crust is. Dat is ook wat waard, toch?”

Interview door Jef Willemsen

Grillmasters is dinsdag 21 juni om 21.30 uur te zien bij RTL 4

Meer over