Ik Weet Er Alles Van!

Ruben Nicolai: 'Een quiz zonder BN’ers, een verademing'

8 juli 2019 11:00 | sterren | Door Irma Tomas

© William Rutten

Hij weet veel over Elvis, maar twijfelt of hij zou meedoen aan Ik weet er alles van! Ruben Nicolai is de presentator van deze quiz waarin kandidaten met een expertise tegen elkaar strijden.

Tekst: Carlijn Schepers

Wat kan de kijker van Ik weet er alles van! verwachten?
“Het is een quiz waaraan kandidaten met een expertise meedoen. Ze weten veel over het koninklijk huis, het verkeer, fantasyfilms, actrices, vogels, treinen, hoeden. Eigenlijk kan alles een specialiteit zijn, zelfs lantaarnpalen. Zes deelnemers strijden tegen elkaar. Ze moeten naast kennis over hun eigen onderwerp, ook dingen weten over elkaars expertises. Algemene kennis is dus ook handig, want de winnaar kan 10.000 euro winnen.”

 
 
 
View this post on Instagram

Link voor aanmelden in bio!

A post shared by Ruben Nicolai (@rubennicolaizelf) on

Hoe is het om het te presenteren?
“Ik heb al lang geen quiz meer gepresenteerd, dus het is erg leuk dat weer te doen. Ik vermaak me ontzettend. Vooral als ik zie hoe competitief mensen worden. En het spel zit zo in elkaar dat je telkens wil meespelen. Ook ik als presentator word er enthousiast van. Zo is er een fotoronde waarin je bij tien foto’s de goede namen moet zeggen, bijvoorbeeld actrices of steden met een M. Ik weet de vragen en antwoorden al, en zelfs dan doe ik nog automatisch mee. Maar dat zegt misschien vooral iets over mijn intelligentie.”

Wie zijn de kandidaten?
“Het zijn een keer geen BN’ers, een verademing. De deelnemers zijn normale mensen die veel afweten van een bepaald onderwerp. Dat is nogal een verschil qua ego’s. Heerlijk!”

Wat is jouw rol als presentator?
“Het draait vooral om het spel, daarop is goed gehamerd. Ik associeer namelijk vrij veel van mezelf. Als ik een grappige foto zie, wil ik daar vaak een leuk verhaal bij vertellen. Maar dan hoor ik in mijn oortje: ‘Ruben, hier hebben we geen tijd voor.’ Er staat natuurlijk geld op het spel, dus het moet serieus gespeeld worden. Al is er heus wel ruimte voor mij om dingen te zeggen. En soms hoef ik als presentator weinig te doen. Bijvoorbeeld als een kandidaat het antwoord op de vraag over zijn eigen specialisatie niet weet. Dan lacht de rest diegene smakelijk uit.”

Ben jij zelf goed in quizzen?
“Het voordeel is dat je daar als presentator weinig op getoetst wordt. Wel heb ik meegedaan aan Weet ik veel?. Toen heb ik niet gewonnen, maar ook geen modderfiguur geslagen. Nu weet ik wel veel over Elvis Presley, maar ik begin al meteen te twijfelen: was 16 augustus nou zijn geboorte- of sterfdatum? Volgens mij zijn sterfdatum. Dus ik weet niet of ik het zou aandurven aan deze quiz mee te doen.”

Onlangs werd ook bekend dat je The masked singer gaat presenteren. Wat is dat voor programma?
“Dat is echt entertainment met een hoofdletter E. Beroemdheden als oud-sporters, presentatoren en zangers treden zingend op in theaterkostuums waarin ze totaal onherkenbaar zijn. Vervolgens moeten BN’ers onder leiding van Gerard Joling en Carlo Boszhard raden wie het zijn. Ik denk echt dat mensen volop gaan speculeren over de identiteit van deze mysterieuze zangers.”

Ik weet er alles van! | maandag | RTL 4 | 20.30

Meer over