Interview

S10 blikt vooruit op het Eurovisie Songfestival: 'Mijn droom is in de top-5 belanden'

9 mei 2022 10:00 | sterren | Door Lydia van der Weide

© Jasper Koekoek

Op dinsdag 10 mei staat S10 voor Nederland op het podium van het Eurovisie Songfestival. Het is een droom die uitkomt. Ze hoopt ver te komen, maar aan winnen denkt ze nog niet.

“Ik voel me een beetje een voetballer op het EK,” zegt S10 lachend, op de vraag hoe is het om Nederland te gaan vertegenwoordigen. S10 – uitgesproken als ‘es-tien’ – is de artiestennaam van Stien den Hollander, de 21-jarige zangeres die namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Turijn gaat.

Stien den Hollander

“Toen ik hoorde dat ik was uitverkoren uit de vierhonderd kandidaten die zich hadden aangemeld, kon ik alleen maar gillen”, vertelt Den Hollander vanuit Stockholm, waar ze ‘een beetje voor werk, een beetje voor vakantie’ is. “Ik was echt heel blij. Als jong meisje was ik al gek op het Songfestival – dat voor juniors en ‘het echte’ – en genoot ik als ik er lekker lang voor mocht opblijven.”

Zelf meedoen was iets waar ze toen alleen nog maar van kon dromen. En dat deed ze dan ook: in haar kindertijd stond ze vaak voor de spiegel te dansen en te zingen, fantaserend over een toekomst als artiest. Hierna verdween het verlangen om op een podium te staan naar de achtergrond. Tussen haar veertiende en zeventiende kampte de zangeres met mentale problemen en verbleef ze in instellingen. “Het is iets waar ik altijd open over ben geweest. Maar nu heb ik het afgesloten. Het gaat heel goed met me, de problemen van toen spelen niet meer.”

Spaanse eiland Ibiza

Ze wist haar psychische problemen grotendeels op eigen kracht te overwinnen. “Na mijn eindexamen kampte ik nog steeds met angsten en schaamte. Ik ben in mijn eentje naar Ibiza gegaan, om alles te doen wat ik eigenlijk niet durfde. Zo ging ik bijvoorbeeld expres met een heel lelijk luchtbedje de zee op, al zouden mensen dan misschien raar naar me kijken. Ik besefte dat ik alle kracht die ik nodig heb in mezelf kan vinden. En gelukkig maar; je moet het tenslotte zelf doen in het leven.”

De kracht die ze op Ibiza vond, zal Den Hollander helpen als ze straks voor 183 miljoen kijkers uit 234 landen op het podium zal staan. “Dat is spannend, natuurlijk, maar nee, eng vind ik het niet. Ik vind het bovenal heel erg leuk.” Ze zingt altijd in het Nederlands, ook nu. “Ja, dat voelt natuurlijk voor mij. In mijn eigen taal kan ik me toch het beste uitdrukken.” Haar nummer ‘De diepte’, waar ze Nederland mee zal vertegenwoordigen, noemt ze een liefdesbrief aan verdriet en een ode aan haar jongere zelf. “Ik koester het meisje dat ik vroeger was. Ik wil haar laten weten dat alles uiteindelijk goedkomt.”

De Diepte

Dat het merendeel van de toehoorders haar niet zal kunnen verstaan, geeft niets, stelt ze. Muziek gaat immers dwars door alle talen heen. “Met muziek deel je iets met elkaar, ook al ken je elkaar niet. Het verbindt. Straks, in Turijn, zijn we even allemaal één.”

Door haar verleden weet Stien den Hollander heel goed hoe belangrijk rust voor haar is. “Ik grap weleens: ik leef als een huisvrouw zonder kinderen. Ik ben namelijk graag thuis, houd het liefst mijn huis netjes op orde en zorg ervoor dat ik genoeg slaap. Ik doe ook graag leuke dingen met vrienden hoor, van uit eten gaan tot dansen, maar ik kan goed alleen zijn. Hier in Stockholm geniet ik er bijvoorbeeld erg van om in mijn eentje door de stad te slenteren.”

Voorbereiding Eurovisie Songfestival

Al die rust is een perfecte voorbereiding op het Eurovisie Songfestival. Hoe ze zich verder voorbereidt? “Nou, door gewoon mijn koffer te gaan pakken, haha! En ik heb natuurlijk veel zangles. Ik bestudeer andere acts om helemaal up-to-date te zijn. Ook ben ik bezig leuke outfits uit te kiezen die ik straks ga dragen. Nog even, en dan ben ik er helemaal klaar voor.”

En dan, wat verwacht ze straks in Turijn? “Het zou geweldig zijn als ik in de topvijf beland. Dat is mijn grote droom. Of ik niet hoop dat ik ga winnen? Nou, dat voelt zo groot, dat durf ik eigenlijk niet uit te spreken. We gaan wel gewoon zien hoe ver ik kom.”

Het Eurovisie Songfestival is op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei vanaf 21:00 uur te zien op NPO1. 

Meer over