Beste Zangers

Samantha Steenwijk: ‘Ik ben meer dan een volkszangeres’

14 September 2019 09:30 | sterren | Door Carlijn Schepers

© AVROTROS

Na talentjachten The voice of Holland en Bloed, zweet en tranen is het tijd voor Samantha Steenwijk om haar zangkunsten te laten horen bij Beste zangers. "Huilen hoort erbij, niemand hield het droog."

 

In Beste zangers waag je je aan allerlei genres. Was dat een uitdaging?

“Dat vragen meer mensen, maar ik heb altijd avondvullend gezongen. Dan deed ik van alles: volksmuziek, rock, ballads, liedjes in allerlei talen, muziek van vroeger en nu. Dus ik switchte al tussen genres. Hoewel opera natuurlijk wel iets nieuws was. Voor mij is de uitdaging vooral laten zien dat ik meer ben dan alleen een volkszangeres.

Twijfelde je toen je werd gevraagd?

“Geen moment. Ik heb meteen mijn agenda leeggemaakt. Elke Nederlandse artiest wil een keer hieraan meedoen. Of je nu 34 keer in de Ziggo Dome hebt gestaan of nog nooit. Het mooie aan Beste zangers vind ik met hoeveel liefde er naar muziek wordt gekeken. In andere programma’s mag je anderhalve minuut optreden, hier gaat een hele avond over jouw muziek en levensverhaal.”

Hoe heb je je voorbereid?

“Ik heb bijvoorbeeld alle liedteksten uit mijn hoofd geleerd, want ik vertikte het autocue te gebruiken. Als je tv-presentator bent snap ik het, maar in muziek zit een betekenis. De tekst moet in je hoofd en lichaam zitten, pas dan kan je een lied vanuit het juiste gevoel zingen. Autocue leidt alleen maar af. Ook heb ik weer zanglessen genomen, om alle genres goed neer te zetten. Als ik een metalnummer zing, wil ik dat wel eer aandoen. Ik denk dat ik er een uurtje of vijftig aan voorbereidingstijd heb ingestoken.”

Wat vond je van de andere deelnemers?

“Het waren stuk voor stuk leuke mensen. Niemand voelde zich beter dan een ander. We hadden allemaal respect voor elkaar. Dat was prettig. Ik zat naast Henk Poort in het vliegtuig en na de vlucht noemde ik hem al Ome Henk. En Floor Jansen vond zichzelf een ijskonijn, maar is een ontzettend warm persoon. We werden één grote familie en moesten allemaal huilen toen we weer afscheid namen op Schiphol.”

Vond je het niet jammer dat er geen heel grote artiesten bij zaten?

“Stiekem hoopte ik wel op een Nederlandstalige grootheid: Ruth Jacott, Anita Meijer, René Froger of Jeroen van der Boom. Maar aan de andere kant staat diegene dan misschien ook boven de rest. Niet dat ik die artiesten daarvan beschuldig, maar nu voelde het heel gelijk.”

Een paar weken terug draaide het om jou. Hoe vond je dat?

“Dat ze zich allemaal hadden verdiept in mijn repertoire, favoriete muziek en levensverhaal vond ik heel bijzonder. Ik zag hoeveel moeite ze erin hadden gestoken. En toen ze mij in de ogen keken en de nummers zongen die veel voor me betekenen, raakte ook ik geëmotioneerd. Toen ik vooraf mensen bij dit programma zag huilen, dacht ik: man, doe normaal. Maar het gebeurt gewoon als je daar zit. Niemand hield het droog. Dat was een heel bijzondere ervaring.”

Beste zangers, zie je elke zaterdag om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1