Sarah Lund over The Killing 3

Sofie Gråbøl (45) hult zich vanaf vanavond voor de derde keer in de kriebeltruien van Sarah Lund. Dit laatste seizoen werkt de eigenwijze rechercheur samen met een nieuwe partner, Mathias Borch en loopt ze op hakken.

Wat is er in The Killing III aan de hand met Sarah?
"Ze wil afstand nemen van haar werk. Je ziet haar in het begin op hoge hakken lopen, geen truien dragen en thuis haar maaltijd op een bord scheppen in plaats van dat ze het direct uit de pan eet. Dat zijn grote veranderingen voor haar. Ze heeft even niet zo’n zin om weer op jacht te gaan naar een moordenaar. Ze doet het al zo lang en heeft iets van: laat een ander de wereld nou maar eens redden. Maar ze moet wel.”

Vanwaar die hoge hakken?
"Die hakken moesten symboliseren dat ze een ander leven wilde leiden. Maar dat was van korte duur. In een scène ben ik er zo hard mee gevallen dat ik weer platte schoenen ben gaan dragen.”

Leren de kijkers Sarah dit seizoen beter kennen?
"Dat is wel de bedoeling. We hadden allemaal het gevoel dat ze te mysterieus was. Maar je moet ook weer niet te veel prijsgeven. Als je haar berooft van al haar geheimen, raakt ze haar magie kwijt. Dus mondjesmaat kom je meer persoonlijke ­dingen over Sarah te weten.”

Hoe was het om samen te spelen met Nikolaj?
"Hij is op mijn verzoek gevraagd voor de rol. Ik vind hem geweldig. We kennen elkaar van een Deense film uit 2000, Blinkende Lygter. Toen klikte het tussen ons en dat was nu niet anders. We hebben ons rot gelachen.”

Komt er nog een vierde deel van ‘The Killing’?
"Nee. Het is nu echt afgelopen, het is voorbij. Dat gevoel had ik aan het eind van het tweede seizoen niet, maar dit keer wist ik het zeker. Het voelt een beetje als een scheiding: je hebt veel pijn, maar het is ook een grote opluchting. Ik kan niet eeuwig een stuurse rechercheur blijven spelen. Op een gegeven moment moet je verder met je leven en je carrière.”

Het derde seizoen van The Killing begint met de vondst van een ­vermoorde zeeman in de haven van Kopenhagen. Maar de hoofdzaak is de ontvoering van het negenjarige dochtertje van scheepsmagnaat Robert Zeuthen. Sarah Lund en Mathias Borch, haar nieuwe collega bij de moordbrigade, belanden in een kat-en-muisspel met de ­kidnapper. Deze wil zijn prooi voor geen prijs loslaten. De tiendelige reeks speelt zich af tegen de achtergrond van de Deense verkiezingen en de economische crisis.

Reageren