Shannen Doherty: "Ik heb nog maar vijf jaar te leven"

5 augustus 2016 13:23 | sterren | Door Televizier

Shannen Doherty (45) lijdt aan een uitgezaaide vorm van kanker. De Amerikaanse actrice verwacht dat ze nog maximaal vijf jaar te leven heeft.

Doherty werd in de jaren 90 wereldberoemd als de mondige tiener Brenda Walsh in Beverly Hills 90201 en speelde later één van de heksenzusjes in de magische serie Charmed. De laatste jaren is het wat rustiger rond de actrice die zelfs een tijdlang geen ziektenkostenverzekering had door een niet-betaalde rekening. 

Borstkanker

Vorig jaar werd bij Doherty borstkanker vastgesteld. In mei werd een borst afgezet en werd ze door de bestraling en chemokuur die volgde kaal. Maar daar bleef het niet bij. Volgens Shannen ontdekte haar hond Bowie direct na de amputatie al dat er meer gaande was. "Toen ik terugkwam van mijn operatie, was Bowie weer aan het snuffelen in dat gebied. Nadat ik mijn eerste chemokuur achter de rug had, ging ze aan mijn hele lichaam ruiken.'' 

Uitzaaiingen

Wetenschappers hebben aangetoond dat het reukvermogen van honden dermate scherp is dat ze de specifieke chemicaliën die tumoren afgeven kunnen waarnemen. Korte tijd later werden gezwellen gevonden in haar lymfeklier die zich door de rest van haar lichaam verspreid hebben. Omdat Shannen lange tijd geen ziektenkostenverzekering had, is ze er naar eigen zeggen veel te laat bij. 

Vechten

De artsen geven geen prognose, zelf meent Shannen echter dat ze nog hooguit vijf jaar te leven heeft. Ze geeft de strijd echter niet op en deelt haar worsteling via Instagram: "Ik schaam me niet voor de ziekte die ik onder de leden heb. Ik ben niet de enige vrouw die door borstkanker is getroffen."

Meer over