Interview

Simon Keizer blikt vooruit op Strandgasten: 'Wij zijn er niet op uit scoops te halen'

15 februari 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© HEUS

Een beetje zomer in hartje winter: Simon Keizer en zijn Volendamse vrienden Nick Schilder en Kees Tol maken vanaf deze week in Strandgasten muziek en plezier met bekende artiesten.

Wat is het verschil tussen ‘Strandgasten’ en ‘De 3 sterren camping’?

“Ik snap dat mensen de vergelijking trekken, Strandgasten bevat ook veel dezelfde ingrediënten: we ontvangen gasten en er wordt muziek gemaakt. Maar in dit programma ligt de nadruk meer op muziek en mooie gesprekken en minder op uitjes, al ondernemen we ook wel typische strandactiviteiten.”

De gasten blijven maar een dagje, hoe zorg je dat de sfeer direct goed is?

“Dat gaat eigenlijk vanzelf. Sowieso maken Nick, Kees en ik al sinds 2007 samen televisie, dus daar hoeven we niet meer over na te denken. Het helpt ook dat de setting heel informeel en ongedwongen is: in een strandtent aan zee. De gasten komen niet allemaal meteen in de ochtend aan, dus we hebben voor iedereen alle tijd. En we hebben ongelooflijk veel mazzel gehad met het weer: in tien opnamedagen heeft het misschien een uurtje geregend.”

Wat is het geheim van jullie manier van tv maken?

“Volgens mij komt het neer op vertrouwen. Gasten hoeven bij ons hun woorden niet te wegen, wij zijn er niet op uit scoops te halen of mensen in verlegenheid te brengen. En, hoe cliché het ook klinkt, muziek is een universele taal die we allemaal spreken. Dus zodra we met z’n allen gaan jammen of ’s avonds optreden voor publiek zit het vaak al goed.”

Hoe bepalen jullie wie samen in een aflevering zitten?

“Daar zit geen groot vooropgezet plan achter; het hangt volledig af van de agenda’s van alle artiesten. Iedere uitzending hebben we drie gasten, de planning was een hele puzzel om te leggen. Roxeanne Hazes, S10 en Kraantje Pappie zitten in de eerste aflevering. Rox en Alex – zoals Kraantje heet – kenden elkaar al van een schrijfsessie, dus zij hadden al een band. Maar als mensen elkaar nog niet kennen, kan dat juist voor verrassingen zorgen. Voor beide valt iets te zeggen.”

Wie heeft jou het meest verrast?

“De mannen van Goldband. Zij en S10 waren de enige artiesten die ik vooraf nog niet echt kende. Ze kwamen zo brak en sjofel binnen dat ik me echt even afvroeg of het wel goed zou komen. Maar dat hoort gewoon bij hen, net als de prachtige meerstemmige liedjes die ze zingen. Dat was een goede les voor me: ik heb een hekel aan bevooroordeeld zijn en in dit geval ging ik zelf de fout in.”

Ben je eigenlijk zelf een strandmens?

“Tot Strandgasten eerlijk gezegd totaal niet. Ik zoek eerder een zwembad op dan een strand. Ik vind er meestal nogal veel zand liggen. Door de opnames werd ik min of meer gedwongen het strandleven te ontdekken en ik heb mijn mening bijgesteld. In alle vroegte een beetje door de branding wandelen en mijn hoofd leegmaken was een geweldige ervaring. Dit programma heeft een strandgast van me gemaakt.”

Strandgasten is vanaf woensdag 15 februari wekelijks om 20:25 uur te zien bij AVROTROS op NPO3.

Meer over