In de ban van Sinan

Sinan Can raakt kijkers Sterren op het Doek: 'Wat een mooie man'

11 december 2022 10:24 | sterren | Door Faye Heijnis

© Screenshot Sterren op het Doek (Omroep MAX)

De gesprekken die Özcan Akyol voert met zijn gasten in Sterren op het Doek zijn altijd spraakmakend, maar kijkers lopen net een beetje meer weg met Sinan Can. De programmamaker gaf zich bloot en dat wordt gewaardeerd.

Sinan Can zoekt de pijn op in de wereld door verslag te doen in oorlogsgebieden. De kans zit er altijd in dat de geprezen programmamaker niet levend terugkeert. Toch vindt Sinan Sterren op het Doek nog een tandje spannender dan een documentaire filmen in Irak, lacht hij tegenover Özcan. Maar uit zijn interview met de presentator blijkt dat achter die lach veel pijn schuilgaat.  

Sinan Can in Sterren op het Doek 

"Ondanks dat ik veel lach, denk ik dat ik van binnen wel verdrietig ben", reflecteert de voormalig Wie is de Mol?-deelnemer. "Als je mij vraagt waar ik nu intens van geniet, moet ik eerlijk bekennen: van weinig dingen. Dat is een donker randje om je ziel, als je zo veel ellende hebt gezien de afgelopen elf jaar. Als je ziet hoe gewetenloos en slecht mensen kunnen zijn, wat de omstandigheden ook zijn."

Sinan geeft ook toe zich af en toe eenzaam te voelen. "Ondanks dat ik me omring met liefdevolle mensen, dierbare familie en collega's,. (...) Als je weinig deelt van wat binnen aan het bloeden is, dan word je ook eenzaam." Dat is ook de reden dat Sinan dit werk niet al te lang wil doen: "Ik denk ook dat ik voor mezelf over een paar jaar in deze hoek van de journalistiek moet stoppen." 

De ouders van Sinan Can

Sinan vertelt over de hechte band met zijn ouders, die hij het niet altijd vertelt als hij weer naar een oorlogsgebied vertrekt. Eenmaal terug, zijn zij de eersten die hij bezoekt. "Dan ga ik tussen ze in zitten op de bank, of ik leg mijn hoofd op de schoot van mijn moeder of knuffel ik mijn vader. Ik vertel dan meestal de mooie verhalen, de hoopvolle verhalen, de parels in de ruïnes." Hij vertelt over de keer dat zijn vader hem huilend uitzwaaide op het vliegveld en wordt daar opnieuw emotioneel van.

Betekenisvolle tattoo

Speciaal voor zijn dierbaren, heeft Sinan een betekenisvolle tattoo laten zetten. In het Turks staat op zijn onderarm: 'Alleen het lichaam is vergankelijk, niet de ziel'. "Ik vond dit wel een heel mooie tekst met het idee van: stel nou dat ik het niet overleef en mijn lichaam naar Nederland toe komt, dan zou ik wel graag hebben dat mijn dierbaren deze tekst lezen." 

Schilderij van Sinan Can

In Sterren op het Doek schilderen drie kunstenaars de geïnterviewde tijdens het gesprek. Uiteindelijk mag de bekende Nederlander zijn of haar favoriete doek kiezen. Sinan gaat om een heel mooie reden voor het derde doek, van kunstenaar Gabriëlle Westra. "Als ik een reis zou moeten maken naar mijn ziel, dan zou ik dat met jouw schilderij kunnen doen", omschrijft hij.

Kijkers verliefd op Sinan Can 

Kijkers zijn diep onder de indruk van Sinan. "Een mooie man, zowel van binnen als buiten", klinkt het. "Diepe buiging en een virtuele knuffel. Ik gun deze man de wereld", pent een ander. Nog een kijker stelt voor om Sinan Can voor Zomergasten uit te nodigen. Een ander stelt zelfs een beetje verliefd op hem te zijn.

Je kunt Sterren op het Doek met Sinan Can hier terugkijken.

Meer over