Interview

Soy Kroon blikt terug op zijn 2022: 'Ik hoef niet aan elk tv-programma mee te doen'

24 december 2022 10:05 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Soy Kroon gaf in 2022 definitief zijn visitekaartje af. Het 27-jarige multitalent schitterde als Jezus in The Passion, pakte de winst in Make Up Your Mind en won de Televizier-Ster Talent. Het multitalent blikt terug en kijkt vooruit.

Gefeliciteerd met je doorbraakjaar!

“Haha, zo voelt het wel een beetje. Dat komt vooral door The Passion, het was een prachtige kans om mezelf voor te kunnen stellen aan het grote publiek. In de rol van Jezus kwam alles samen wat ik al meer dan tien jaar op het toneel doe in musicals: zingen, acteren, spelen… Maar dan live op televisie. Af en toe vind ik het nog steeds lastig te beseffen dat ’t allemaal dit jaar gebeurd is.”

Hoe heb je 2022 beleefd?

“Na twee jaar corona, waarin alles grotendeels stillag, was het heerlijk om weer te mogen. Ik ben graag met veel verschillende dingen bezig en krijg energie van mijn werk. Maar van januari tot en met maart was het wel écht hectisch. Alles liep door elkaar: de voorbereidingen voor The Passion, de opnames van Make Up Your Mind, repetities voor het theaterstuk Trompettist in Auschwitz… Ik was echt bang voor een overkill aan Soy.”

Soy Kroon in The Passion 2022
Soy Kroon in The Passion 2022

Hoe zorg je dat het niet te veel wordt?

“Een paar jaar geleden zat ik op de rand van oververmoeidheid. Sindsdien voel ik veel beter mijn grenzen aan. Soms moet ik mijn balans weer vinden. Dat kan door een weekend naar de bossen te gaan, met vrienden de kroeg in te duiken of gewoon lekker een dag of drie thuis op de bank te liggen.”

Had je daar dit jaar tijd voor?

“Zeker! Wat veel mensen niet weten is dat ik ook tegen heel veel dingen nee zeg, haha. Een van mijn grootste angsten is een eendagsvlieg te zijn die te snel te veel wilde en over een jaar of twee vergeten is. Ik heb gelukkig een goed team dat me helpt de juiste keuzes te maken. Ik hoef niet aan elk tv-programma mee te doen dat belt en lang niet iedere film past bij me.”

Is het niet lastig kiezen als je zoveel verschillende dingen doet? 

“Het inspireert me juist om heel uiteenlopende dingen te doen en mezelf uit te dagen. Ik heb ook een hekel aan die typisch Nederlandse hokjesmentaliteit: hoezo zou ik dat niet kunnen? Ik ga het gewoon proberen, denk ik dan. In mijn speech tijdens het Televizier-Ring Gala zei ik dat iedereen talent heeft en de kans moet krijgen dat te ontwikkelen. Dat geloof ik echt.”

Gebeurt dat nog niet dan?

“Wat mij betreft nog lang niet genoeg en daar kan ik kwaad om worden. De meeste omroepen spelen liever op veilig dan dat ze nieuwkomers inzetten. Maar dat kan juist enorm goed werken. Kijk maar naar Edson da Graça. Hij was de grote onbekende als jurylid bij Holland’s Got Talent, maar was wel de smaakmaker van de show. Talenten als Edson, maar ook een Splinter Chabot, verdienen het om veel vlieguren te maken!”

Soy Kroon op Televizier-Ring Gala 2022
Soy Kroon op Televizier-Ring Gala 2022

Zie je jezelf na het winnen van de Televizier-Ster Talent ook meer televisie maken?

“Die ambitie is er zeker en er zijn ook al gesprekken gaande. De afgelopen maanden was ik geregeld bij Khalid & Sophie om mee te praten over de actualiteit. Ik ben een echte nieuwsjunk, maar het blijft nog steeds eng om als mezelf op televisie te komen. Van jongs af aan ben ik als acteur gedrild om te doen wat anderen zeggen. Dan is het spannend om ineens zonder script te vertellen wat ik ervan vind.”

Hoe sluit je het jaar af?

“Door corona was ik vorig jaar voor het eerst in jaren vrij met kerst en dat is zo goed bevallen dat ik ’t nu weer doe. De dagen tot Oud en Nieuw zijn een soort niemandsland waar ik de tijd neem écht terug te kijken en de balans op te maken. Zo ga ik met nieuwe energie en een frisse mindset op 1 januari weer aan de slag.”

Wat zijn je plannen voor 2023?

“Sowieso sta ik vanaf januari in het theater met Nu ik je zie, een solovoorstelling gebaseerd op het boek van Merlijn Kamerling over de zoektocht naar zijn vader. Verder ligt nog veel open. Als 2022 me iets heeft geleerd, is ’t dat ik in deze business mijn werk wil doen. Het liefst zo lang en zo goed mogelijk.” 

Kun je nu geen genoeg krijgen van Soy Kroon? Komend jaar is hij sowieso te zien in Wie Is de Mol? en de Netflix-film Oei, Ik Groei.

Meer over