Sterren met stomheid geslagen door "all white Oscars"

17 januari 2016 08:52 | sterren | Door Televizier

© Screenshot Larry King Now

Voor het tweede jaar op rij zijn uitsluitend blanke acteurs en actrices genomineerd in de belangrijkste Oscar categorieën. Dit laat Hollywood alles behalve koud.

De nominaties voor de 88e Academy Awards werden eerder deze week bekend gemaakt. Maar al snel ontstond ophef over de keuzes.

Gillian geschokt

Zo hoorde Gillian Anderson het nieuws uitgerekend live in de online talkshow van Larry King. De X-Files actrice was meer dan verbouwereerd en kon secondenlang niets anders uitbrengen dan: "Dit is ongelooflijk. Ik ben geschokt". Larry was het met haar eens, hij noemde het verbazingwekkend, in het licht van de vermeende vooruitgang die geboekt zou zijn op het gebied van gelijkheid.

"Best and whitest"

Vorig jaar zorgden de Oscar nominaties ook al voor controverse. Dat ontging presentator Neil Patrick Harris niet. Hij opende tijdens de uitreiking zijn monoloog daarom met de veelzeggende woordgrap dat dit een feestje zou worden van Hollywood's "best and whitest". Dat leverde hooguit wat hoogst ongemakkelijk gelach in de zaal op.

Chris Rock

Het ligt voor de hand dat het nominatiebeleid ook dit jaar op de hak wordt genomen. Chris Rock is namelijk de presentator en hij heeft al laten weten dat het 'm niet zint dat geen enkele donkere acteur of film met Afro-Amerikaanse invloeden kans maakt op een gouden beeldje. Op Twitter noemde hij de show al de "white BET-awards", een verwijzing naar het jaarlijkse prijzengala georganiseerd door de tv-zender Black Entertainment Network.

De Oscars worden op 28 februari uitgereikt.

Meer over